Кристалина Георгиева остава фокусирана върху работата си в ЕК

Според Соломон Паси номинирането на Бокова дава шанс, какъвто не сме имали от 8 века

Сн.: БГНЕС

В условията на все по-истерична кампания в България за номиниране на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, другият потенциален фаворит – зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева увери, че усилията ѝ в момента са изцяло фокусирани върху задълженията ѝ в ЕК.

Краткото съобщение, публикувано в понеделник на сайта на Министерския съвет, бе изтълкувано в част от медиите като сигурен сигнал, че Георгиева не възнамерява да се кандидатира за шеф на ООН. В същото време обаче, то по нищо не се отличава от други досегашни нейни изявления и потвърждава единствено, че Кристалина Георгиева няма да допусне евентуалната ѝ номинация да влияе върху ефективността на работата ѝ в ЕК.

"В телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева го увери, че политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в Европейския съюз и сериозните въпроси, които предстои да се решават в рамките на нейния ресор – бюджет и човешки ресурси, я задължават да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер", се казва в съобщението.

Отговорът на въпроса дали това изявление променя ситуацията, би трябвало да дойде скоро, ако правителството в спешен порядък издигне официално Бокова.

Съобщението за проведения разговор идва дни след работното посещение на премиера Бойко Борисов в Лондон, където, според правителствени източници, е сондирал и мнения за международната подкрепа, която би получила българската номинация.

Дипломатическите преговори около българската кандидатура за генерален секретар на ООН ще продължат, докато не се осигури необходимата подкрепа, заяви Борисов на 4 февруари.

"Водим разговори с дипломати от много страни. Знаете, че накрая ще гласуват малко държави. Искам да сме сигурни, че когато излъчим кандидат, той ще бъде подкрепен от всички. Надявам се в скоро време да завършим разговорите. Имаме срок до края на март. Основните кандидати чакат. Ще бъдат пуснати, като във всяко едно състезание, когато се поизтощят другите", каза още Борисов.

Изявлението му стана на фона на организираната и все по-агресивна кампания за номиниране на Ирина Бокова. Привържениците ѝ настояват правителството да не се бави с издигането ѝ. Социологът Кънчо Стойчев заяви, че номинацията на Бокова е въпрос на национална кауза, "въпрос на Левски и Ботев" и ако не се случи,"става дума за национално предателство."

Той обаче бе надминат от друг застъпник на Бокова – бившия външен министър в царското правителство Соломон Паси.

"Ако българин стане шеф на ООН, България ще получи шанс, какъвто не е имала от 8 века насам. Докато Ирина Бокова е шеф на ЮНЕСКО, друг българин не може да бъде избран на висока позиция в ООН. Това е аксиома", каза Паси в понеделник пред Нова телевизия.

Според него Кристалина Георгиева също има качества, но в точно определен контекст.

"Тя представлява Европейската комисия, която наложи санкции на Русия. Ако Георгиева бъде номинирана, Путин ще наложи вето. Това е гарантирано. На поляци, чехи и унгарци от ЕК през ум не им минава за подобна номинация, което е показателно", поясни Паси.

Той услужливо не коментира възможността други държави от Съвета за сигурност на ООН – като САЩ и Великобритания – да наложат вето върху кандидатурата на Бокова, което е съвсем реална перспектива. При това положение Русия едва ли би заложила на губеща карта като Бокова, а логиката подсказва, че би преговаряла за друг компромис.

Соломон Паси внесе и друга интрига, заявявайки, че в момента на Бокова се пречело по типично български причини.

"Има хора, които се борят за по-ниска позиция в ООН, прецаквайки високата", каза той, без да посочва за кои хора говори. "Отговорността е на Борисов. Той проваля шансовете на България ежедневно", добави Паси.

Той отбеляза и възможността, лансирана от чужди медии и наблюдатели, че германският канцлер Ангела Меркел също може да се кандидатура за генерален секретар на ООН. "Само тя отиде при Путин на 9 май. Няма друг европейски лидер с толкова политически интимни отношения като с руският президент", заяви Паси.

За разлика от Бокова, Кристалина Георгиева досега не обявявала публично какви са ѝ намеренията за ООН. В многобройни интервюта, които е давала, включително по повод на оценки, че профилът ѝ пасва идеално за генерален секретар на ООН, тя е коментирала единствено, че вниманието ѝ е изцяло съсредоточено върху отговорните ѝ ангажименти в ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от България