Кристалина Георгиева остава шеф на МВФ

Управителният съвет на институцията обяви, че има пълно доверие в нея

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева остава на поста си.

Управителният съвет на МВФ обяви, че има пълно доверие в нея, след като разгледа твърдения, че по време на работата ѝ в Световната банка е оказвала натиск над експерти да променят данни по начин, който би облагодетелствал Китай, предадоха световните агенции.

Ръководството на МВФ заяви, че има доверие в стремежа на Георгиева да поддържа най-високите стандарти на добро управление и почтеност във фонда.

В същото време се планира среща на Управителния съвет, на която ще бъдат обсъдени институционални предпазни мерки, гарантиращи безпристрастността на служителите на международната кредитна институция и възможността за подаване на оплаквания, изразяване на несъгласие и поддържане на отчетност, отбелязва Ройтерс.

Кристалина Георгиева благодари на Управителния съвет за гласуваното доверие и посочи, че отправените ѝ обвинения са били неоснователни, съобщава Франс прес.

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън е заявила в разговор с Георгиева в понеделник, че докладът на правната кантора "УилмърХейл" (WilmerHale) е повдигнал основателни съмнения, но липсата на преки доказателства означава, че евентуална смяна на ръководството би била неоснователна.

Необходимо е обаче да се вземат "активни мерки за засилване на доверието в МВФ и достоверността на информацията", предоставяна от институцията, се казва в изявление на Йелън.

Освен това Георгиева и други лидери на МВФ трябва да декларират отново, че държат на прозрачността в изследванията, анализа и определянето на политиката на фонда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес