Кристалина Георгиева отрече да напуска ЕК заради конфликт с хора от екипа на Юнкер

Тя поема новосъздадения пост в Световната банка по лична покана на президента на институцията

Кристалина Георгиева отрече да напуска ЕК заради конфликт с хора от екипа на  Юнкер

Кристалина Георгиева отрече да напуска Европейската комисия заради разочарование или конфликт с хора от екипа на Жан-Клод Юнкер.

”Аз съм много благодарна на Жан-Клод Юнкер за това, че ми довери един от най-важните ресори "Бюджет и човешки ресурси“. Работя с прекрасни хора. Имах и имам колеги, с които много се гордея”, посочи Георгиева пред БНР.

В петък тя съобщи, че се оттегля от ЕК и ще заеме висш пост в Световната банка, а авторитетното издание ”Политико” съобщи, че това се дължи на разочарованието ѝ от работата по високите етажи на комисията. Според изданието тя е била разочарована от методите на работа на Мартин Селмайер, началник на администрацията на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

В събота Кристалина Георгиева коментира още, че решение на българското правителство е кой ще я наследи на поста.

”Аз съм готова в следващите два месеца, когато се направи този избор в България, да съдействам всячески на този сънародник или тази сънародничка, които ще дойдат тук, но не е моя работа да влияя на това решение. Ако ми се поиска мнение, разбира се, че ще го дам”, каза тя.

В същото време говорителят на Световната банка Дейвид Тейс каза, че решението да бъде поканена Кристалина Георгиева за изцяло новия пост на главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие е лично на президента на банката Джим Йон Ким и тя ще докладва лично на него.

”Позицията на главен изпълнителен директор в Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие е изцяло нова и тя беше дадена на Кристалина Георгиева заради нейната безупречна репутация на много добър професионалист и човек, който прави така, че нещата да се случват. Джим Йон Ким я избра, защото чувстваше, че тя ще бъде най-добрия лидер, който да ръководи нашия екип с основна задача да се справя с глобалните предизвикателства”, заяви Тейс.

Той очерта правомощията на Кристалина Георгиева на новия пост и посочи, че Световната банка може да кредитира чрез две основни институции.

Международната банка за възстановяване и развитие е едната от тях, която отпуска заеми за държавите с ниски доходи. Говорим за суми от порядъка на 29 млрд. долара, които са предназначени за подпомагане на тези страни чрез кредити, поясни говорителят на Световната банка.

"Другата институция е Международната асоциация за развитие, която работи с най-бедните държави. Кристалина Георгиева ще отговаря за двете институции заедно - ще работи по платформите им, ще създава кредитните инструменти и ще ръководи екипите им. Тя ще управлява съвместно тези две най-силни кредитиращи организации", каза Тейс.

На въпрос дали опитът на Кристалина Георгиева в работата ѝ с бедствията и кризите по света, темата за бежанците от една страна и ролята ѝ на еврокомисар по бюджета - от друга, е била в основата на избора на Джим Йон Ким, той отговори: "В мандата си на еврокомисар Кристалина Георгиева се представи като световен шампион по издръжливост. Управлението на кризи и оказването на помощ в шокови ситуации наистина е в сърцето на задачите на Световната банка. Ние полагаме огромни усилия да се справим с бедността по света и да помогнем на страните да я преодолеят и да започнат да се развиват успешно, да подобряват живота на хората и да имат просперитет". 

По думите му Кристалина Георгиева е най-добрият лидер за екипа, който може да се справи със световните предизвикателства.

От 2 януари 2017 г. Кристалина Георгиева ще напусне поста си на заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар по бюджета, за да поеме висшия пост в Световната банка.

Сега на мястото ѝ България трябва да излъчи нов кандидат. До напускането ѝ тя ще работи съвместно с другия зам.-председател на ЕК Гюнтер Йотингер, за да бъде въведен той в дейността.

Новият пост е завръщане на Георгива в Световната банка, където тя бе заместник-председател до 2010 година, когато стана български еврокомисар.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?