Кристалина Георгиева: Правителството да спазва фискална дисциплина

Кристалина Георгиева: Правителството да спазва фискална дисциплина
Правителството трябва да е предпазливо, да спазва здрава фискална дисциплина и да мисли как да поощрява бизнеса да открива работни места, заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя коментира, че кризата все още има голяма доза на непредсказуемост и още не може да се каже какво ще стане дори през следващото тримесечие.

Георгиева каза обаче, че се надява до края на тази година българската икономика да излезе на плюс.

"В САЩ все още картината не е много оптимистична. Беше в началото на лятото такава ситуацията – Щатите бяха добре, Европа беше зле. Сега се обърнахме – Европа е по-добре, Германия изглежда добре, Щатите не изглеждат много добре. В тези условия това, което прави бизнесът, това, което правят и правителствата, е да са много предпазливи. Когато сме предпазливи, когато няма агресивно инвестиране, самото излизане от кризата се забавя", коментира Георгиева пред бТВ.

По повод скандала с връщането на роми от Франция за Румъния и България, Георгиева посочи, че "в Европа ние трябва да уважаваме правата на всички европейци". Според нея споровете вече са достатъчни и трябва да се мисли как да се подобри интеграцията на ромите и усвояването на европейските средства за това.

Тя заяви още, че Гражданска защита трябва да е на подчинение на премиера, а не на вътрешния министър. Еврокомисарят за реакция при кризи обясни, че тази система при необходимост трябва да може да мобилизира всички органи на властта.

След като правителството на Бойко Борисов закри Министерството на извънредните ситуации, Гражданска защита премина към МВР. Предстои със законови промени Гражданска защита и противопожарната служба да се обединят в обща структура.

Кристалина Георгиева каза, че правителството има желание да преструктурира системата за реакция при бедствия и тя вече е посъветвала по темата вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Г-н Цветанов е много сериозен човек, ние сме много добри приятели, много го уважавам за това, което той прави. Но, ако ме питате логично къде трябва да бъде тази структура, отговорът е, че тя трябва да бъде на директно подчинение на министър-председателя, дали е агенция, дали е... Тя дори може да си стои в МВР, както е сега, но да има директна линия. Защото, когато се наложи, трябва да могат и икономическите министерства да реагират, регионалният министър Плевнелиев може да има роля. Много често строителните организации имат голяма роля. Те имат техника, която може да помогне в случай на земетресение със затрупани хора", даде пример Георгиева.

Споделяне

Още по темата

Още от България