Кристалина Георгиева призова света за повече общи усилия в превенцията на бедствията

Герогиеве бе гост на закуска, чийто домакен бе генералния секретар на ООН Бан Ки Мун

Светът има нужда от универсална рамка за намаляване на риска от бедствия, към която всички да подходят отговорно, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева от трибуната на Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия, цитирана от пресцентъра на Европейската комисия.

Форумът, който започна в японския град Сендай събота и ще продължи до 18 март, има за цел да приеме документ, който да наследи Рамката за действие Хиого 2005-2015. Георгиева е начело на делегацията на Европейския съюз на събитието заедно с европейския комисар за хуманитарна помощ и реакцията при кризи Христос Стилианидис.

В неделя сутрин тя беше един от гостите на закуска, организирана от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, която събра всички лидери на световната организация в борбата за намаляване на риска от бедствия. Кристалина Георгиева е един от тримата глобални лидери на световната организация в борбата за намаляване на риска от бедствия. Тя е носител на тази титла редом с президента на Финландия (2000 – 2012 г.) Тария Халонен и президента на Индонезия (2004 – 2014 г.) Сусило Бамбанг Юдойоно..

Според Георгиева новият документ трябва ясно да илюстрира ангажимента на международната общност към управление на риска и да подкрепя най-уязвимите членове на обществото. Не на последно място, нужно е по-ефективно използване на средствата, тъй като всяко евро, инвестирано в превенция, спестява между четири и седем евро за справяне с последствията от бедствията, когато те настъпят, отново посочи зам.-шефът на Еврокомисията.

Тя призова още за по-голям ангажимент към прилагане на приетите правила на практика, интегриране на мерки за управление риска от бедствия във всички политики, както и въвличане на обществото като цяло в работата по намаляване на риска от бедствия.

В рамките на събитието Кристалина Георгиева се срещна с Хелън Кларк (Програма на ООН за развитие), Ертарин Казън (Световната продоволствена програма на ООН), Маргарет Валстрьом, специален представител на ООН за намаляване на риска от бедствия.

Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия в Сендай се провежда само няколко дни след четвъртата годишна от тежкото земетресение, последвано от мощно цунами, което разруши голяма част от източното крайбрежие на Япония и причини аварията в АЕЦ "Фукушима". Преди няколко месеца се навършиха и 10 години от катастрофалното цунами в Индийския океан, което опустоши огромна част от крайбрежието на Индонезия, Тайланд, Шри Ланка и Индия.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?