Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кристалина Георгиева разбърка картите преди решаващия вот за шеф на ООН

Новата кандидатка на България влиза в играта с големи шансове и куп неизвестни

35 коментара
Кристалина Георгиева разбърка картите преди решаващия вот за шеф на ООН


Влизането на еврокомисаря Кристалина Георгиева в надпреварата за нов генерален секретар на ООН разбърка картите в последната минута, каквито бяха и прогнозите на анализатори преди нейното официално номиниране от българското правителство. Георгиева бе официално бе вписана като 13-тия претендент за поста и ще бъде изслушана от Общото събрание в понеделник. Според международни анализатори тя е сред фаворитите и отговаря на желанията следващият ръководител на световната организация да е жена и да е от Източна Европа.

"Новият български кандидат ще бъде третиран на равни начала с останалите претенденти", заяви председателят на 71-вата годишна сесия на Общото събрание Питър Томсън.

Новозеландският постоянен представител в ООН Джерард ван Бохемен, който е ротационен председател на Съвета за сигурност през септември, съобщи, че нито един от от членовете на съвета не възразява срещу издигането на Кристалина Георгиева. Русия, Венецуела и Малайзия са имали въпроси около процедурата, но са получили необходимите обяснения и според Бохемен "всичко е уредено".

Ситуацията с двете български кандидатки е "допустима"

"Хората искаха да знаят дали България ще има един или двама кандидати. Оказва се, че има един кандидат, официално подкрепен от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата", каза Ван Бохемен.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която бе първоначалната номинация на българското правителство, отказа да се оттегли след издигането на Георгиева. На последното тайно гласуване в Съвета за сигурност тя финишира шеста, което е най-лошият ѝ резултат досега и според повечето дипломати от ООН е ясен сигнал, че няма шанс да спечели.

Бохемен съобщи, че Бокова остава в списъка на кандидатите за генерален секретар на ООН, но ще продължи надпреварата в лично качество.

По думите му такава ситуация е допустима. "Аз не съм експерт в тази област, но юридическата консултация, която получихме, беше, че след като страната е издигнала един кандидат, той сам решава дали да продължи да участва в състезанието. Това означава, че страната не може да го отзове, ако той сам не пожелае", поясни той.

Кристалина Георгиева влиза като силен играч

Въпреки че бившият португалски премиер Антонио Гутериш досега се очертава като фаворит за поста след като спечели всички досегашни гласувания в Съвета за сигурност, Кристалина Георгиева става силен кандидат и вероятно ще измести от шорт листата новозеландската кандидатка Хелън Кларк. Това отбелязва британският в. "Гардиан" като припомня, че Русия настоява за кандидат от Източна Европа и тъй като нагласите в ООН са за избора на жена начело на ООН, Георгиева може да получи широка подкрепа.

"Георгиева няма международна известност, но е жена от Източна Европа, за която може да се предположи, че е приемлива за повечето страни от ЕС", заяви политологът от университета Отаго Робърт Патман

По думите му номинирането ѝ не означава непременно "края" на Кларк, но може да затрудни Гутериш.

Марк Голдбърг, редактор на сайта "ЮН диспач", обаче смята, че новозеландската кандидатка практически няма шансове, след като Кристалина Георгиева се включи в надпреварата.

"Тя е жена, а има силен натиск жена да бъде избрана за първи път за генерален секретар, освен това е от Източна Европа, а има усещане, че е ред на Източна Европа да получи най-високата длъжност", заявява експертът, цитиран от "Гардиън".

Москва досега посреща сдържано новата българска кандидатура и не е обявила резерви към нея, макар да е известно, че предпочитанията ѝ са за Ирина Бокова.

Следващото гласуване на Съвета за сигурност на ООН за наследника на Бан Ки Мун ще бъде на 5 октомври и ще е особено важно за крайния резултат. На него ще се използват цветни бюлетини за постоянните и непостоянни членове на Съвета за сигурност. Становището на петте постоянни членки - Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция е от решаващо значение, защото те имат право на вето и са в състояние да блокират всеки един кандидат.

От първоначалните 12 кандидати се отказаха трима. Сега с включването на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева на финалната права застават десет кандидати.

Русия повдигна въпроса за смяната на българския кандидатит

Дипломати, цитиран от Франс прес, съобщиха, че Русия е повдигнала въпроса за решението на България да номинира зам.председателя на ЕК Кристалина Георгиева. Три държави членки на Съвета за сигурност на световната организация - Русия, Венецуела и Малайзия - са разкритикували писмо на българското правителство, в което Георгиева е определена като "единствения кандидат" на страната.

Те са поискали разяснения дали другата българска претендентка, Ирина Бокова, остава в надпреварата. Те са получили необходимите обяснения и въпросът е бил уреден, но според дипломати това не говори добре за шансовете на Кристалина Георгиева да бъде подкрепена от Русия, отбелязва Франс прес.

Смята се, че Ирина Бокова, която остана на шесто място при последното гласуване, има подкрепата на Русия, а нейната сънародничка е лансирана от Германия, отбелязва АФП.

Много дипломати се питат как ще гласува Русия. И някои смятат, че Георгиева се е включила в надпреварата прекалено късно, посочва Франс прес.

"Мисля, че тя закъсня твърде много. Начинът, по който (влезе в надпреварата), изобщо не бе коректен", заяви, цитиран от АФП, украинският постоянен представител в ООН Володимир Елченко, чиято страна е непостоянен член на Съвета за сигурност.

Друг дипломат от съвета определи Георгиева като "солиден кандидат", но коментира, че "е трудно човек да се включи в състезанието със закъснение, за това се плаща дан". Негов колега прогнозира, че новата българска кандидатка "няма да бъде посрещната с отворени обятия".

Даниел Митов: Имаме големи шансове, няма възражения на Русия

Външният министър Даниел Митов увери в петък, че няма възражения на Русия относно номинацията на Кристалина Георгиева.

"Няма изпратено писмо. Никой не е изпращал писмо. Няма никакъв проблем от тук нататък да я защитаваме и да работим за номинацията на г-жа Кристалина Георгиева, за която смятаме, че има големи шансове. Няма да коментирам държави, няма да коментирам други кандидати. Ще работим с всичките си сили да съберем подкрепа от източноевропейската група, от държавите - членки на източноевропейската група в ООН, ще работим за това г-жа Кристалина Георгиева да се представи добре на изслушването, да събере максимална подкрепа в Съвета за сигурност", заяви Митов.

Кристалина Георгиева ще работи за мир и сигурност

В представената на шест езика визия за ООН Кристалина Георгиева заявява, че тя е "ясна и проста – в променящият се свят световната организация трябва да е в крак с времето, да поднови актуалността си и да помага на нуждаещите се".

Затова е нужна работа в три сфери: мир, сигурност, предотвратяване и уреждане на конфликти; устойчиво развитие, климатични промени и права на човека; доверие към генералния секретар от страните членки, за да проведе реформи и да приложи добри практики за управление, от които ООН се нуждае.

Георгиева посочва, че е била очевидец на драматични политически и икономически промени в собствената си страна и региона и това ѝ е помогнало да разбере какво движи промените и как те променят живота на хората.

"Нося със себе си директен опит в ръководството на програми за околната среда развитието и хуманитарните мисии през цялата ми кариера, имам и опит в активната дипломация на глобалната сцена. Работила съм със страни членки по различни поводи за насочване на бюджетни ресурси там, където те са били необходими и ще допринеса с доказан опит на мениджър в ролята на генералния секретар на ООН. Но най-вече ви призовавам да ме възприемете като лидер, който ще съхрани фундаменталните ценности на ООН и ще отдаде силите си тази велика организация да работи за всички", посочва Георгиева.

Във финалната част на концепцията си тя обръща внимание на лидерската роля на генералния секретар и това, че "изграждането и поддържането на доверие от страните членки е постоянен приоритет, защото това е горивото, с което работи всичко останало".

Георгиева уточнява, че това не означава да се съобразява с исканията на всяка от близо 200 държави в ООН, а да спазва буквата и духа на Хартата, конвенциите, протоколите и международното право, в които са кодифицирани ценностите, принципите и визията за Обединени нации.

Георгиева обръща внимание и на администрацията на ООН, която се нуждае от подкрепа и окуражаване в момент, когато тя е критикувана за слаба ефективност, бавна реакция и липса на фокус.

"Ръководството трябва да има увереност да ръководи и да използва най-добрите днешни практики. Искам да възстановя репутацията на ООН като източник на иновации, партньорство и постигане на резултати. Искам ООН да бъде най-вълнуващото място да работиш."

Решението си да замени своя кандидат за поста генерален секретар на ООН българското правителство обяви на 28 септември с мотива, че Кристалина Георгиева ще е по-успешна номинация от името на Източна Европа. Тогава външният министър Даниел Митов коментира, че Ирина Бокова трябва да анализира създалата се ситуацията и да направи оценка на своето участие в това състезание.

До момента всичките пет предварителни гласувания бяха спечелени от бившия португалски премиер Антониу Гутериш. До 2015 г. той заемаше поста върховен комисар на ООН за бежанците.

Постът на генерален секретар на ООН, който от 2007 г. се оглавява от Бан Ки Мун, ще се освободи на 1 януари 2017 г.

Според съществуващите правила за назначаване, кандидатът трябва да набере девет гласа "за", включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност. След това името на кандидата ще бъде представено за одобрение от Общото събрание на ООН.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

35 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. kmihailova.1951
  #35

  АМАН ОТ ВИЦОВЕ

 2. lindentown
  #34

  Досега много се спекулираше с две неща - че новия Ген. секретар на ООН трябвало да е жена, и че трябвало да е от Източна Европа.
  Такива внушения започнаха да идват от кръгове, подкрепящи Ирина Бокова, още преди 2 години.
  1. При положение, че наскоро премиерския пост във Великобритания пое жена, и при условие, че е голяма вероятността начело на най-мощната държава в света, САЩ, да застане също жена, и при условие, че имаме епохата на фрау Меркел, няма много аргументи и начело на ООН да застане жена

 3. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #33
 4. lindentown
  #32

  Нека да оставим за малко настрана патриотарските напъни за историческия шанс България да излъчи генерален секретар на ООН, и да направим по-трезв анализ.
  1. И.Бокова - очевидно със 7 гласа против и два въздържали се индикациите са ясни. Едва ли при 6 гласа на подкрепа пет от тях идват от постоянните членки на Съвета за сигурност, които решават изборите.
  2. Кр.Георгиева- късното включване и опита за "къса писта" очевидно ще настрои против доста от 15-те страни, членки на СС. Освен всичко Кр. Георгиева

 5. diplomat
  #31

  от два стола на земята....

 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #30
 7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #29
 8. αлферац
  #28

  ИЧ не ме интересуват и двете. Само да стоят по-далече от България, става ли? Пращайте ги да се излагат, да се скубят и да се дращят една друга, само да не се връщат тука!

 9. Гармиш
  #27

  Нахалството и алчността на Кристалина Георгиева надделяха и намериха пристан в страха и глупостта на Борисов.Жалко за страната ни

 10. Sgt. Pepper
  #26

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.