Предпоследно:

Кристалина Георгиева с ресор "бюджет" и зам.-председателско място в новата ЕК

Кристалина Георгиева

Българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева най-вероятно ще получи ресор "бюджет" в новата Европейска комисия, предаде БНР.

В момента в Брюксел текат последните уточнения и договорки за разпределението на ресорите в така нареченото правителство на Европейския съюз - Европейската комисия. Тази седмица списъкът с разпределението на ресорите трябва да бъде внесен в Европарламента от председателя на следващата ЕК Жан-Клод Юнкер, като се очаква в сряда Юнкер да ги обяви публично. А в ЕП трябва да бъде определен график за изслушването на кандидат-комисарите пред специализираните комисии.

Очакванията са българският еврокомисар да получи и отговорности, свързани с човешките ресурси. Най-вероятно Георгиева ще бъде един от шестте заместници на Юнкер в ЕК.

Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри късно в петък предложения от Юнкер състав на новата Европейска комисия.

Преди това в медиите изтекоха чернови на работни документи с проект за разпределение на ресорите. В този проект се предвиждаше Кристалина Георгиева да вземе ресор данъчна политика и борба с измамите.

Стана ясно, че Юнкер планира да направи промяна в досегашните ресори на еврокомисарите, а една от идеите му беше зам.-председателските постове да бъдат дадени на еврокомисари, които в страните си са заемали високи държавни постове. По този критерий Кристалина Георгиева не можеше да се надява да стане един от шестимата заместници на Юнкер.

"Интрига" внесе и номинацията на полския вицепремиер Елжбета Бенковска за еврокомисар. Първоначално за нея се считаше, че ще поеме ресора "бюджет", на късно вечерта в петък полският премиер и избран за председател на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че Бенковска няма да оглави бюджетния ресор.

Част от структурните промени в ЕК, предлагани от Юнкер, обаче не са били харесани в Европарламента, оспорени са били и някои от предложенията му за разпределение на "креслата" в ЕК. Така например идеята му за премахване на ресора "вътрешен пазар", досега оглавяван от Мишел Барние, бе отхвърлен. Именно този "възстановен" ресор вероятно ще бъде даден на Елжбета Бенковска.

Името на Георгиева първоначално беше вкарано в надпреварата за поста върховен представител по външната политика на ЕС. Той обаче беше даден на италианката Федерика Могерини (ПЕС).

Споделяне

Още по темата

Още от Европа