Кристалина Георгиева: Само в София смятат, че нямам шанс за външен еврокомисар

Кристалина Георгиева Сн.: БГНЕС

И през следващия се мандат в Брюксел смятам да работя за доброто име на България, каза пред БНР в четвъртък еврокомисар Кристалина Георгиева по повод на решението на правителството на Близнашки да я номинира за нов мандат в Европейската комисия и да я подкрепи за върховен представител по външната политика на ЕС.

Според Георгиева не е отпаднала възможността да стане следващия комисар по външната политика. Тя смята, че България има шанс да получи по-големи отговорности в следващата еврокомисия.

Кристалина Георгиева припомни, че в "Брюксел и останалите европейски столици разбирането е, че решение още не е взето и че името ми продължава да стои като възможен кандидат за върховен представител".

"Мисля, че е малко тъжно това, че само в София се твърди тази теза, че аз нямам шанса за тази позиция", каза още тя, напомняйки изявления на предишния външен министър Кристиян Вигенин, че сегашния ни еврокомисар няма никакви шансове за "външен" комисар.

Преговорите какви други варианти са възможни, ще се водят заедно със служебното правителство в следващите седмици, като според Георгиева изгледите са добри, а перспективите - достатъчно много.

"Моята работа в банката (Световната банка - бел. ред.) и тази по време на първия мандат, това, че имам старшинство в следващата комисия, действително ме позиционира за по-голям набор от ресори, за които ние можем да преговаряме", каза още еврокомисар Георгиева.

Тя препоръча на служебното правителство да започне подготвителната работа за влизане на България в Европейския банков надзор и еврозоната.

"Вие видяхте през последните няколко седмици, че има полза да се присъединим към банковия надзор. Аз съм изцяло за това и също смятам, че е време отново да помислим кога, при какви условия искаме да кандидатстваме за чакалнята за еврозоната", отбеляза тя.

За нови заеми може да се мисли, ако те са за стабилизиране на банковата система и икономиката и инвестиции в растеж и заетост, каза още Георгиева. Според нея обаче трупане на нов дълг за потребителски цели не е добър вариант.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа