Кристалина Георгиева се обяви за повече харчове, Дянков бил предпазлив

Не повече от 15% от Сребърния фонд да се инвестират в по-рискови книжа, препоръча тя

Кристалина Георгиева се обяви за повече харчове, Дянков бил предпазлив

Около 10-15% от Сребърния фонд може да се инвестират в по-високо рискови облигации, препоръча еврокомисарят Кристалина Георгиева в сряда пред бТВ в коментар за идеите на финансовия министър Симеон Дянков за инвестиране на средства от Сребърния фонд в държавни ценни книжа. Тя допълни, че мнението си по идеята го е споделяла с министъра.

Освен това според Георгиева България може да си позволи повече разходи, отколкото прави сега и уточни, че с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков не са на едно мнение по този въпрос.

"Външният ни дълг е много нисък - 16% от БВП, затова, според мен, ако имаме резерв, трябва да го инжектираме в заетост. Г-н Дянков, неговата философия е - трябва много да внимаваме, защото не
знаем какво идва. Аз уважавам това мнение. Моето мнение е, че трябва да внимаваме, но в същото време, ако имаме резерв да инжектираме в заетост, трябва да се опитваме да го използваме. Поне да го дебатираме, поне да го дискутираме", каза Георгиева

Георгиева упрекна българския бизнес, че инвестира най-малко в ЕС за квалификация и преквалификация. "Нашите фирми разчитат да крадат едни от други, но това крадене има край, ниската производителност ни спира да да вървим напред", каза Георгиева и припомни, че производителността в България е 20% от средната в ЕС, която пък е 60% от постиганото в САЩ.

По-късно през деня след като изнесе лекция пред студенти от Софийския университет Кристалина Георгиев, коментира още, че трябва да се създадат условия за малкия и средния бизнес, за да може България да си стъпи на краката.

"Трябва да довършим реформата в образованието и да го направим приоритет на всички българи", каза еврокомисарят. "Нашата нация се свива, имаме демографски проблем, да довършим реформата и в здравеопазването, да се концентрираме и в създаването на нови работни места", продължи Георгиева.

Запитана дали след края на мандата си като еврокомисар обмисля политическа кариера в България, тя отговори с поговорката "Не казвай "хоп", преди да скочиш" и изрази удовлетворение от мисията си да помага на хората в най-тежко положение като еврокомисар, отговарящ за хуманитарната помощ при кризи.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?