Кристалина Георгиева се обяви за увеличаване на данъците за богатите

Международният валутен фонд е силно загрижен за неравенството по света

Кристалина Георгиева, Снимка: Архив

Данъците върху доходите на богатите по света трябва да се повишат, за да се намали увеличаващото се неравенство. Това може да стане и без да се вреди на растежа, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от Гардиън.

Преди години фондът развиваше коренно различна политика, насочена към сваляне на данъците по света. Преосмислянето на позицията на международната организация е в резултат на нарастващото осъзнаване, че неравенството се е превърнало в "едно от най-сложните и неприятни предизвикателства в световната икономика" през последното десетилетие.

Затова според Кристалина Георгиева трябва да бъде въведено прогресивно данъчно облагане. "Прогресивното данъчно облагане е ключов компонент на ефективната фискална политика", отбелязва ръководителката на МВФ, цитирана от CNBC.

България е сред държавите с плосък подоходен данък, при който и бедните и богатите плащат еднаква ставка - 10%. За най-високите доходи облагането дори се оказва регресивно (тоест бедните плащат повече, а богатите - по-малко), тъй като за доходите над 3000 лв. не се дължат осигуровки.

Разчетите на МВФ показват, че пределните данъчни ставки могат да бъдат повишени, без да се жертва икономическият растеж. Още през 2017 г. МВФ определи прогресивните данъчни политики като един от трите ключови метода за справяне с неравенството в световен мащаб.

Друг начин, чрез който политиците могат да се справят с неравенството, е чрез изравняване на заплащането при мъжете и жените, каза Георгиева.

"Докато много държави признават необходимостта от равенство между половете и овластяване на жените, правителствата могат да използват бюджетирането на жените и мъжете, за да структурират разходите и данъчното облагане по начин, по който ще подобрят равенството между половете още повече - увеличавайки участието на жените в работната сила и от своя страна засилвайки растежа и стабилността", посочи Георгиева.

Тя също така предложи политиката за социални разходи да играе роля, като акцентира, че отпускането на повече средства за области като образование, здравеопазване и пенсии може да помогне за намаляване на неравенството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес