Кристалина Георгиева ще бъде един от заместниците на Катрин Аштън

Кристалина Георгиева ще бъде един от заместниците на Катрин Аштън

Кристалина Георгиева ще бъде един от заместниците на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън. Това предвижда одобрено решение на външната комисия на Европейския парламент, което отваря пътя за създаване на Европейската дипломатическа служба, предаде БНР.

Катрин Аштън ще може да бъде замествана на външно политическата сцена само от трима комисари - по разширяването, развитието и хуманитарната помощ, както и от първия дипломат на страната, ротационен председател на Евросъюза.

Решението на външната комисия на Европейския парламент, което в четвъртък трябва да бъде одобрено и в пленарна зала, ще направи възможно сформирането на Европейската дипломатическа служба след месеци на спорове около функциите, състава и принципите ѝ на работа.

Компромисът дойде след като Европейският парламент получи право на сериозен политически и финансов контрол над службата. Той ще прави преглед как тя е изразходвала бюджета си; кандидатите за представители на ЕС в ключови страни и региони ще се явяват на изслушване пред външната комисия на европарламента; негови представители дори ще имат достъп до конфиденциални доктументи.

От първи януари догодина 1 525 служители във външнополитическите отдели на Европейската комисия и Европейския съвет ще бъдат преназначени на постоянни длъжности в дипломатическата служба. Те ще съставляват 61 на сто от състава ѝ, една трета от него ще бъде запълнена с дипломатически представители от страните-членки, които ще са на временни договори за най-много осем години. До 2013 година ще могат да се коригират евентуалните географските дисбаланси, тоест страните като България, които са най-слабо представени във външно политическите структури, разполагат с времето дотогава да си извоюват повече места.

Споделяне

Още от Европа