Плевнелиев: "Огромен успех за България"

Кристалина Георгиева ще е зам.-председател на ЕК и комисар по бюджета

Ще следи ОЛАФ, службите по разплащанията и назначенията, ще отговаря за 30 хил. служители и годишен бюджет от 140 милиарда евро

Кристалина Георгиева

Българката Кристалина Георгиева ще бъде заместник-председател и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси в бъдещата Европейска комисия, съобщи новоизбраният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, който обяви на пресконференция в сряда състава и разпределението на отговорностите в новата комисия.

Юнкер определи Кристалина Георгиева и останалите свои заместници жени като отговорни и силни. Георгиева показа безпогрешна служба в досегашната комисия и изгради впечатляваща мрежа от международни контакти, отбеляза Юнкер.

На новия си пост българският представител в ЕК ще работи тясно с останалите заместници на председателя и ще напътства работата на еврокомисарите. Тя ще следи генералните дирекции по бюджет, човешки ресурси, по преводи, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Георгиева ще наблюдава също службите по разплащанията и назначенията, по инфраструктурата и логистиката. Нейна отговорност ще бъдат Европейската служба за подбор на кадрите и Европейското училище за администрацията.

Георгиева ще отговаря за 30000 служители и бюджет от 140 милиарда евро

След оповестяването на състава и разпределението на постовете в новата ЕК еврокомисарят Кристалина Георгиева пред български журналисти в Брюксел отбеляза, че първата ѝ задача тази година ще бъде осигуряването на допълнително финансиране за разплащането на получените в ЕК сметки и приемането на бюджета за догодина.

Георгиева поясни, че в новото си качество ще отговаря за 30 000 служители в ЕК и за годишен бюджет от 140 милиарда евро. Отнасям се много сериозно към това, което предстои, не подценявам нуждата да имам силен екип, заяви Георгиева.

По думите ѝ, цитирани от БТА, новият ѝ пост показва сериозна заявка на България за разпределението на отговорностите. Ще продължа да работя със сърце. Това е голяма радост, резултат от петгодишната ни работата, добави еврокомисарят. По нейните думи тя ще работи така, че да се види, че Европа може да разчита на нея. Много е важно за самочувствието на българите да знаем, че можем да стоим на равна нога с всички в Европа, коментира Георгиева.

В отговор на въпрос как постът ѝ ще бъде полезен на нашата страна, тя изрази убеждение, че ще може да съдейства на България да се справи с най-важния проблем - не как да получи повече пари, а как по-добре да ги използва.

Кристалина Георгиева благодари на президента Росен Плевнелиев, както и на премиерите Пламен Орешарски и Георги Близнашки, за своята номинация за втори мандат.

Президентът: Новата позиция на Кристалина Георгиева е огромен успех за България

Изборът на Кристалина Георгиева за заместник-председател на ЕК и фактът, че в ръцете ѝ е поверен един от най-важните и влиятелни ресори в комисията - а именно бюджетът на ЕС и човешките ресурси, представлява изключително висока оценка преди всичко за нея като професионалист и убеден европеец, заяви президентът Росен Плевнелиев в разпространена от прессекретариата му позиция.

За първи път България получава толкова висока позиция в ЕК. Това представлява огромен успех за държавата и ще допринесе за подобряване на позициите на страната на европейската сцена, както и за задълбочаване на процесите на европейската интеграция. Това, че България ще получи за първи път позицията Вицепрезидент на ЕК доказва, че Европа не се дели на силни и слаби, на малки и големи, на стари и на нови държави-членки, отбелязва президентът Плевнелиев.

Надявам се с този избор всички в България да разберем, че песимизмът ни е илюзорен и че трябва да бъдем все по-амбициозни. А когато имаме наистина силна кандидатура, каквато безспорно бе тази на Кристалина Георгиева, трябва да можем да загърбим партийните си пристрастия и да подкрепяме решения, които са добри за страната, заявява Плевнелиев.

Премиерът: Българският еврокомисар ще е финансовият министър на Европа

В следващата Европейска комисия българският еврокомисар Кристалина Георгиева ще бъде финансовият министър на Европа, коментира новината от Брюксел премиерът на служебния кабинет Георги Близнашки.

Тази добра вест надхвърли всички наши очаквания. Ако бях на футболен мач бих казал, че господ е българин, каза Близнашки.

Горд съм, че Кристалина Георгиева ще заеме този ресор, той е изключително отговорен и влиятелен, добави той. Ние я номинираме втори път като еврокомисар и затова получи, може би, най-важния ресор в ЕК, каза Близнашки.

Франс прес: Заместник-председател, който знае как да комуникира


Слабо известната допреди пет години българка Кристалина Георгиева ще бъде заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за бюджета на ЕС. Тя си създаде прекрасна репутация в Брюксел, обикаляйки без почивка бедстващите зони по света, за да предостави в тях помощта на ЕС, подчертава Франс прес.

Жан-Клод Юнкер предложи значим пост на тази много комуникативна 61-годишна жена, която изпъква на фона на сухата брюкселска администрация. Когато вземе думата, словото ѝ е изпълнено с плам и понякога с емоции. Появи се почти разплакана, когато разказваше за отчайващото положение на сирийските бежанци или на децата жертви на природни бедствия, пише агенцията.

Наред с многото си пътувания, Георгиева влезе в битка със сложните процеси за вземане на решение в ЕС, където често се налага да се бориш стъпка по стъпка, за да получиш финансиране в контекста на бюджетни съкращения.

"Тя е упорит комисар и знае как да покаже твърдост, когато защитава въпрос, който ѝ е присърце", казва за нея дипломат, цитиран от Франс прес.

"Монд": Една от малкото добри изненади на предишната Комисия

Тя беше една от (малкото) добри изненади на предишната комисия. На своя пост като еврокомисар по хуманитарната помощ, 61-годишната българска християндемократка Кристалина Георгиева постигна почти недостижимата цел да даде душа на една Европа, изпитваща сериозна необходимост от това през последните години, пише френският в. "Монд".

Появяваща се на фона на наводнения, земетресения или бежански лагери, тази енергична жена със силен глас умело окупира медийния терен, оставен напълно свободен от нейната колежка Катрин Аштън, ръководеща европейската дипломация. Аштън избягваше медиите от първия ден, отбелязва в. "Монд".

Българската икономистка, преминала от института "Карл Маркс" в София към американския Масачузетски технологичен институт, където е преподавала, бързо се наложи като една от възможните претендентки за поста на ръководител на европейската дипломация.

Кампанията на италианския премиер Матео Ренци в полза на неговата кандидатка Федерика Могерини все пак сложи край на тази амбиция, макар и ползваща се с подкрепата на Жан-Клод Юнкер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа