Кристалина Георгиева смята за възможно правителство от експерти с ясна програма

Ако не изкара мандата си, не би било трагедия

Кристалина Георгиева смята за възможно правителство от експерти с ясна програма

"Ако надделее отрезвяването и чувството за национална отговорност, в България може да бъде съставено правителство от добри експерти и с подкрепа за ясно формулирана програма", заяви пред български журналисти в Брюксел еврокомисарят Кристалина Георгиева.

"Виждаме, че сега е много трудно време за съставяне на правителство. Да се надяваме, че отрезвяването след изборите ще доведе до отговорно решение. Всички имаме очаквания какво може да се случи, молим се да има правителство, достатъчно добре формирано, стабилно, представително и подкрепено така, че да върши работа за всички нас, да се насочи към интересите на хората", добави еврокомисарят.

Тя коментира, че на евентуално бъдещо правителство няма да му бъде леко, че "ще трябва да обединява в действията си позиции, които според заявените предизборни програми са трудно съпоставими, но не е невъзможно".

Според нея, ако това правителство не изкара мандата си, това не би било трагедия.

По думите ѝ за България е важно да има действащо правителство с възможността да работи в трудните времена за хората.

"Едва ли ще видим, когато е създадено правителство, безотговорно, безхаберно поведение", коментира Георгиева.

Тя допълни, че пред нашата страна стоят две големи задачи - първата е да се работи за стимулирането на икономиката и за създаването на работни места, тъй като това не е само наш проблем, а и навсякъде в Европа. Хората, които ще влязат в правителството, сигурна съм, знаят какво трябва да се направи; знаем значението на малкия и средния бизнес за създаването на работни места, заяви еврокомисарят.

Тя каза още, цитирана от БТА, че всяко от нарушенията около изборите трябва да бъде внимателно проследено и Европейската комисия очаква резултата от проверките, които в момента са в ход.

Колкото по-бързо завършат проверките, колкото по-обективни и надеждни са те, толкова по-бързо можем да затворим една не особено добра страница, коментира Георгиева.

Тази кампания, за съжаление, ще влезе в историята ни, като една от най-негативните. Това, особено в трудните времена в Европа, не ни помага да решаваме проблемите си, посочи комисарят.

"България не е единствената държава, в която изборите преминават в тежка атмосфера и с резултати, които не позволяват бързо да бъде съставено правителство. Това не трябва да ни успокоява, трябва да се стараем да решаваме нашите проблеми", уточни Георгиева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?