Кристалина Георгиева става шеф на Световната банка

От 2 януари 2017 г. напуска Европейската комисия, според "Политико" заради човек на Юнкер

Кристалина Георгиева става шеф на Световната банка

От 2 януари 2017 г. Кристалина Георгиева ще напусне поста си на заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар по бюджета, за да оглави Световната банка, съобщиха от Брюксел и самата тя в петък.

Георгиева ще стане главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и на Международната асоциация за развитие, които представляват на практика Световната банка. Международната банка за възстановяване и развитие е част от Групата на Световната банка, която се състои от общо пет институции и е част от ООН. Останалите три са Международна финансова корпорация, Агенция за многостранно гарантиране на инвестициите и Международен център за инвестиционни спорове. Шеф на групата на Световната банка е Джим Йон Ким, който пое поста на 1 юли 2012 г. по предложение на американския президент Барак Обама.

В сайта на Европейската комисия е поместено официално изявление на Кристалина Георгиева, с която тя съобщава за напускането на Брюксел.

"Беше чест за мен да работя през последните седем години за ЕС и за моята страна като еврокомисар за хуманитарната помощ и в настоящата си роля като вицепрезидент на Европейската комисия. Когато пристигнах през 2010 година в ЕК от Световната банка , аз не напусках само работата, която обичах, и самата организация, но също и цял сектор – светът на глобалното развитие. Мислих дълго дали да приема предложението за главен изпълнителен директор в Международната банката за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие в групата на Световната банка. В крайна сметка аз не успях да отхвърля предложението да се върна да работа в област, която ме изпълва със страст към работата и възможности да внеса някаква промяна в Европа и останалата част от света", казва Георгиева.

"От цялото си сърце благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възможността да бъда част от неговия прекрасен екип. Връщам се във Вашингтон в началото на следващата година. Междувременно работата в Брюксел продължава. Очаквам да приключим успешно преговорите за бюджета на ЕС за 2017 г. Трябва да завършим и няколко инициативи, свързани с управлението на човешките ресурси в Комисията", добави тя.

"Не е време за сбогуване, предстои още много работа. Но оставам завинаги благодарна за приятелството и професионализма, които срещнах в Брюксел", написа Георгиева в личния си профил в социалната мрежа.

Сега на мястото ѝ България трябва да излъчи нов кандидат. До напускането ѝ тя ще работи съвместно с другия зам.-председател на ЕК Гюнтер Йотингер, за да бъде въведен той в дейността.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази "огромно съжаление" за това, че Георгиева напуска екипа му. "Фактът, че беше поканена да поеме водеща роля в Световната банка е признание за многото ѝ таланти и за нейния професионализъм".

Брюксел чака от България нов комисар

Той допълни, че е готов по най-бърз начин да обсъди с българския премиер Бойко Борисов имена на потенциални кандидати и какъв ресор да им бъде отделен.

Според Договора за Европейския съюз след оттеглянето на Кристалина Георгиева, България ще да предложи нов еврокомисар, но ресорът му ще бъде определен от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Кандидатът ще бъде изслушан в Европейския парламент и ако бъде одобрен, ще бъде назначен от Европейския съвет.

"Има достатъчно много българки на високо ниво в ЕК, които достойно могат да я заместят", коментира пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов. Той изрази личното си виждане, че страната ни трябва да запази сегашните си позиции в Европейската комисия.

Кристалина Георгиева стана еврокомисар през януари 2010 г. Тогава тя бе одобрена от предишния председател на ЕК за еврокомисор по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и управление на кризисни ситуации, след като предишното предложение на правителството на Бойко Борисов – външният министър Румяна Желева, се представи плачевно на изслушването пред ЕК. После тя бе предложена за втори мандат и бе избрана за зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджета и финансовите въпроси.

Сега като шеф на Световната банка (Международната банка за възстановяване и развитие/Международната асоциация за развитие) тя ще е също така вицепрезидент на групата на Световната банка и ще докладва директно на нейния президент.

"Кристалина е признат по целия свят лидер с доказан опит в подобряване живота на най-нуждаещите се. Тя ще бъде възможно най-силният възможен избор за работа с нашия мотивиран персонал за справяне със сложните предизвикателства, пред които са изправени нашите страни партньори. Горд съм да посрещна отново Кристалина в семейството на Световната банка", заяви на свой ред президентът на Световната банка Джим Йон Ким.

Световната банка кредитира развиващите се държави с БВП на глава на населението като на България. Проектите, които се финансират, са в сферата на транспорта и инфраструктурата, образованието, вътрешната политика, околната среда, енергетиката, здравеопазването, достъпа до чиста питейна вода и храна. През тази година Международната банка е участвала в проекти за близо 56 милиарда долара. В България са подкрепени предимно инфраструктурни проекти за общо 3.26 милиарда долара за целия период на работата на банката в страната.

"Политико": Георгиева напуснала заради човек на Юнкер

Според сайта "Политико" Георгиева е решила да напусне, след като се е разочаровала от работата по най-високите нива на Европейската комисия и неуспешния опит да оглави ООН.

Според източници от комисията тя не приема методите на работа на Мартин Селмайер, началник на администрацията на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, и смята влиянието му за "отровно". Според тях Георгиева е достигнала границите на търпението си още преди номинирането ѝ за генерален секретар на ООН.

Георгиева все повече се е разочаровала от това как Европейската комисия се справя с предизвикателства като миграцията, Брекзит и висшите назначения, казва пред изданието източник, близък до нея.

В частност Георгиева била против методите на Селмайер и неадекватните консултации по взимането на важни решения, отбелязва "Политико".

Според европейски комисар, с който "Политико" е разговарял, Георгиева не е изразявала открито критики към Юнкер или Селмайер, но "езикът на тялото ѝ" говорел за недоволство.

Резервите на Георгиева към методите на Селмайер датират още от пролетта на 2015 година, когато според високопоставен източник от комисията, тя го е обвинила, че ѝ се бърка в усилията да прокара инвестиционния план на Юнкер през Европейския парламент и Съвета и заради ролята му при назначаването на високопоставени служители в Комисията.

Източникът на "Политико" е съобщил още, че пред перспективата да работи още три години за Юнкер и Селмайер, след неуспеха ѝ в ООН, Георгиева е решила да завърши работата си по бюджета и да напусне.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?