Кристалина Георгиева: Световната икономика се забавя

Кристалина Георгиева

Световният растеж е в "синхронизирано забавяне" заради търговските конфликти, предупреди във вторник във встъпителната си реч новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

Вече е време страните, които имат бюджетно пространство, да го разгърнат или да са готови да го разгърнат като оръжие при бюджетни проблеми, за да допринесат за динамизирането на търсенето и растежа, призова Георгиева, цитирана от Франс прес. В този ред на мисли тя спомена Германия, Холандия и Южна Корея.

Ръководителката на МВФ предупреди, че прогнозите, които другия вторник фондът ще публикува за 2019 и 2020 година, ще бъдат с корекция към понижение. Президентът на Световната банка Дейвид Малпас също каза, че световната икономика се забавя и най-вероятно няма да постигне прогнозираните през юни 2.6%.

Георгиева каза още, че задлъжнялостта на компаниите е най-голямата заплаха за световната икономика.

За глобалната икономика съвкупният ефект от търговските конфликти би могъл да означава загуба на около 700 милиарда долара до 2020 година или около 0.8 на сто от БВП, посочи Георгиева. Това е доста повече, отколкото МВФ прогнозира по-рано като най-лош сценарий.

Фондът очаква темповете на икономически растеж да отслабнат в близо 90 процента от страните по света, като показателят ще бъде най-нисък от началото на десетилетието, съобщи ТАСС, цитирайки новия шеф на институцията.

"През 2019 година очакваме по-бавен растеж в близо 90 процента от света. Глобалната икономика сега е в синхронизирано забавяне", каза Георгиева в речта си преди есенните срещи на МВФ и Световната банка другата седмица.

"Това широко разпространено забавяне означава, че тази година растежът ще спадне до най-ниското си равнище от началото на десетилетието", добави тя, цитирана и от Ройтерс.

Фондът ще публикува подробната си Световна икономическа прогноза на 15 октомври, посочва "Икономикс таймс".

Кристалина Георгиева призова страните да работят заедно по преразглеждане на световните търговски правила, за да станат те устойчиви, допълва Ройтерс. "Това означава справяне със субсидиите, както и правата на интелектуална собственост и трансферите на технологии", уточни шефът на МВФ, допълвайки, че една модернизирана търговска система би отключила потенциала на услугите и електронната търговия.

Споделяне

Още от Бизнес