Кристалина Георгиева: Трябват гаранции, че случаят с КТБ няма да се повтори

Правителството да се заеме с реформи, за да се подобри инвестиционната среда

Кристалина Георгиева, сн. БГНЕС

България трябва да извърши отдавна отлаганите ключови реформи и да подобри инвестиционната среда. Това призова еврокомисарят Кристалина Георгиева по повод пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия, която е по-оптимистична за страната ни.

Георгиева препоръча и бързо премахване на административните пречки пред бизнеса.

”Това, че имаме ниски данъци е добре, но очевидно не е достатъчно, защото се оказва, че на бизнеса му излизат през носа тези пречки, които се създават излишно по административен път”, каза Георгиева пред БНР.

Tя посочи, че са нужни гаранции, че случаят с КТБ няма да се повтори.

”Ясно е, че не е лесно да се приключи тази тема. Не само това, което се случи с КТБ, а това, което продължава да тресе общественото мнение. Трябва да се затвори тази страница решително, но и да се създаде по-голяма увереност, че този случай няма да се повтори”, каза Георгиева.

Европейската комисия (ЕК) повиши във вторник оценката си за икономическия растеж на България до 1% през 2015 година и 1.3 % през 2016 година.

Оптимизмът се дължи основно на по-ниските стойности на петрола и еврото, което ще се отрази положително в две направления – повече вътрешно потребление и износ.  

Очакваното забавяне на растежа на държавните инвестиции и оставащите слаби частни инвестиции вероятно обаче ще се отразят неблагоприятно върху перспективите за растеж, обобщава ЕК в частта от прогнозите си, посветени на България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?