Кристалина Георгиева: Цяла Европа очакваше Орешарски да ме подкрепи

Еврокомисарят ни не отговори на въпрос дали е подкрепяна от политическия елит на страната

Кристалина Георгиева: Цяла Европа очакваше Орешарски да ме подкрепи

"Всички в Европа очакваха премиерът Пламен Орешарски да застане зад моята кандидатура за върховен представител на Европейския съюз за външна политика”, заяви настоящият български еврокомисар Кристалина Георгиева пред бТВ.

По-рано през седмицата българският министър-председател запази продължително мълчание по темата с нейната кандидатура за втория по важност пост в следващия състав на Европейската комисия, като изрази подкрепа едва след упоритото настояване на бъдещия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер. В същото време редица висши партийци от БСП атакуваха Георгиева с най-различни доводи - от това, че е "нелепо" българин да бъде външен министър на ЕС, до това, че високите позиции за българи в Европа се заключвали до лидерския пост в ПЕС на Сергей Станишев.

Георгиева не пожела да отговори на въпрос дали е чувствала подкрепа за себе си в България. "Политическата обстановка в България е много сложна и затова не е лесно елитът да се обедини. Това е жалко, защото би трябвало да можем, да разделяме вътрешнополитическите боричкания от външното позициониране”, коментира още Георгиева, която остава единственият български политик с постоянно висок рейтинг на одобрение.

"Господин Орешарски застана зад мен, въпреки че не се стигна до обсъждане, но по принцип той каза: „Да, ако Кристалина Георгиева е кандидат, към който се ориентирате като успешен, аз я подкрепям”. Това е много добре, това беше очакваното от всички в Европа и се случи”, подчерта българският еврокомисар.

"Като малка страна имаме малък елит – не е толкова трудно да заровим томахавките поне за малко. Вярвам, че този период в България ще дойде”, убедена е Кристалина Георгиева.

Георгиева подчерта, че решението кой да поеме поста Върховен представител по външната политика ще бъде резултат от постигането на сложен баланс между политическите семейства в ЕС при разпределение на ключовите позиции в Евросъюза, така че в определена ситуация тя може да има шанс, а в друга - не. 

Като кандидат за върховен представител на ЕС за външната политика Георгиева изтъкна важността на българското присъствие сред спряганите имена за поста. „Това, което става по света, ни засяга и колкото повече си затваряме очите и стесняваме хоризонта, толкова по-неадекватни сме при вземането на решения вътре в страната. Българи, които отварят прозорец за нашите хора, помагат на България”, смята българският еврокомисар.

"Ние няма как да се изолираме и да живеем тук, ние, на нашата много красива, прекрасна територия, но без да имаме отношение към външния свят и нашата външна политика също да бъде по-активна в това отношение”, смята еврокомисарят.

"Не съм се заявила сама като кандидат за поста, нито съм лобирала за себе си. Ако ми предложат длъжността, моята отговорност е да я приема. Но ако не ми я предложат, ще направя всичко, което мога, да съдействам на избрания с опита и знанията си", каза Кристалина Георгиева и допълни, че при всички положения, за България е много добре да има свое име сред кандидатите за втория пост в Комисията.

Кристалина Георгиева отказа да отговори на въпроса дали ако не получи втори мандат в Брюксел, би поела пост в България, с думите: "Вярвам в максимата "Не казвай "Хоп!", преди да си скочил".

Споделяне

Още по темата

Още от България