Кристалина Георгиева: Внимавайте как се харчат парите на данъкоплатците

Нужна е фискална подкрепа за справяне с коронакризата, но към сектори, от които ще има най-голяма полза

Кристалина Георгиева: Внимавайте как се харчат парите на данъкоплатците

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева прогнозира влошаване на жизнения стандарт като последица от пандемията от Covid-19. Във виртуална пресконференция за българските медии Георгиева призова за реформи и каза, че България минава сравнително леко през икономическата криза, предизвикана от пандемията - за тази година МВФ очаква 4% спад на икономиката ни и ръст от 4.1 на сто през 2021 г., но страната може да направи повече.

По думите ѝ влизането в Еврозоната е логична стъпка за България и е хубаво да имаме глас при вземането на решенията в ЕЦБ. Важно е да имаме допълнителната подкрепа и да разчитаме на капацитета на Еврозоната, каза Кристалина Георгиева. Говорим не само за повече пари в държавата, но и за това как се харчат тези пари. Нужно е да работим от двете страни на ползването на събраните пари - за повишаване на приходите и подобряване на качеството на тяхното използване.

За щастие, ниските и дори отрицателни банкови лихвени проценти ни помагат да теглим заеми. Но след финансовата криза през 2008 година си взехме поука, банковата система е стабилна, но трябва да се внимава, предупреди Георгиева.

"Ако дръпнем шалтера на фискалната подкрепа", ще има масови фалити и безработица, каза Георгиева. За да не се стига до депресия, препоръчваме подкрепа на фирмите и на домакинствата, каза тя. Нека обаче "да пазим квитанциите" и да сме отговорни как се харчат парите на данъкоплатците - да има висока отчетност и отговорност. "Днес е по-опасно да направим по-малко, отколкото да направим малко повече - не може обаче да има фискална подкрепа завинаги и за всички", каза още Кристалина Георгиева.

В първите месеци не можехме да правим преценки кой да бъде подкрепен, но вече е нужна гъвкавост във фискалната подкрепа - досега тя беше универсална за всички, но трябва да се мисли за пренасочване към секторите, където ще има най-голяма полза. Помощта може се насочи към работещите хора, а тези с ниска квалификация да получат подкрепа за получаване на нови знания и възможности, а това ще стане само с инвестиции, посочи Георгиева.

Има части на икономиката, които всъщност печелят от кризата, предизвикана от коронакризата, каза тя и уточни: "Дигиталната икономика със сигурност, високотехнлогочните отрасли, индустрията на здравеопазването".

По думите ѝ бюджетът за 2021 г. трябва да бъде ориентиран изключително към икономическото възстановяване и опазване от трайните негативи, предизвикани от разпространението на коронавируса.

Такъв траен и негативен ефект е влошаването на качеството на образованието, каза Георгиева. Тя уточни, че отсъствието на висококачествен достъп до образование е проблем, който неминуемо ще рефлектира и върху пазара на труда занапред.

"Да, наистина има много сектори, които пострадаха силно от коронакризата, но в тези сектори имаше и много фирми, които бяха зле и преди това. Трябва ли държавата да продължава да ги подпомага? Или е по-добре парите да се пренасочат там, където наистина са нужни? Нужно е да мислим ясно за състоянието на пазара на труда и как да подобрим социалната защита на хората, така че те да не отсъстват твърде дълго от него", каза Кристалина Георгиева.

Може да продължи подкрепата на някои сектори на икономиката, като например този на услугите, но е важно да се знае, че част от тези сектори не бяха на много стабилна основа, за да ги държим дълго на изкуствено дишане, коментира шефът на МВФ.

Тя обърна внимание, че основната подкрепа за възстановяването от кризата трябва да дойде през фискалните мерки - т.е. чрез подпомагането на домакинствата и фирмите, а не толкова през банковата система. 

Другата ѝ препоръка е да мислим за света след пандемията, за икономика на 21-ви век - по-устойчива, дигитална и "зелена".

Неравенството в световен мащаб и между страните, и вътре в самите държави, се задълбочава заради пандемията, заяви Георгиева.

Запитана дали това изисква преосмисляне на данъчната политика, чрез която се осигурява финансов ресурс за стимулиране на икономиката и за преодоляване на неравенството, тя каза:

"На много места по света днес се водят дискусии за пропорционално данъчно облагане и това е дискусия, която, аз съм убедена, ще има място и в България".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес