Кристалина Георгиева: За една седмица трябва да свърша работа за година

Кристалина Георгиева: За една седмица трябва да свърша работа за година

"За седмица ще трябва да свърша работата, която другите кандидати свършиха за една година." Това заяви пред "Файненшъл таймс" Кристалина Георгиева, номинирана в сряда от българското правителство за нов претендент за генерален секретар на ООН.

В статията под заглавие “Побутвана от Берлин, Георгиева скочи в състезанието за лидер на ООН“ се казва, че на нея ѝ предстои трудна задача да събере подкрепа преди гласуването в Съвета за сигурност на 5 октомври, когато за пръв път страните с право на вот ще могат да покажат предпочитанията си.

Тя категорично отхвърля твърденията, че е можело да приеме номинация от друга страна: "Никога нито за секунда не бих си помислила за друг вариант, освен да бъда предложена от собствената ми държава."

Москва: Смяната на българския кандидат за ООН няма отношение към нас

Решението на българското правителство да смени кандидата на страната за поста генерален секретар на ООН няма никакво отношение към Русия, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Искам да подчертая, че това решение няма никакво отношение към нас. Това е решение на българското ръководство. Много ми се иска да се надявам, че то е суверенно", каза тя.

"Още щом се появиха инсинуации на тема, че Русия е въвлечена в смяната на кандидата от България, ясно изразихме позицията си: в подобни неофициални или задкулисни игри не участваме", отбеляза Захарова.

Още

Запитана кой от досегашните генерални секретари на световната организация ѝ допада, тя посочва Кофи Анан, "който също се включи в състезанието в последния момент". В неговия мандат бяха и Целите на хилядолетието за развитие, с които да се опита намаляване на бедността и предоставяне на основно образование за всички по света.

Георгиева се представя още като добър мениджър и способна да решава проблеми. Тя посочва, че с по-добро управление на ресурсите на ООН биха могли да се освободят до 1 млрд. долара за помощни програми.

След настойчиво питане какви са вижданията ѝ за Сирия, тя отвръща, че тази война показва колко е важно навреме да се обръща внимание на групировки като "Ислямска държава" и "Боко Харам". "Имало е случаи в миналото, когато въоръжени групировки са се сражавали докато свалят правителството, стават легитимни представители на страните си и идват да говорят пред ООН в Ню Йорк. Това е като шофирането – понякога трябва да хвърляш по едно око в огледалото за задно виждане, но преди всичко трябва да следиш пътя пред себе си."

"Файненшъл таймс" твърди, че преди номинацията на Георгиева е имало месеци на политически маневри от Берлин през София до Москва и че премиерът Бойко Борисов е взел решението отчасти по настояване на Германия.

Тя има опит от Световната банка и в Европейската комисия и се вписва в профила на жена, кандидат от Източна Европа, но няма дипломатически опит и особено участие в уреждането на конфликти, казват дипломати пред изданието.

Освен това в Европа някои правителствени представители не харесват спускането ѝ в последния момент с вероятна мисия да противостои на кандидати социалисти, какъвто е Антонио Гутериш, лидерът досега в гласуванията. В ООН по-малки държави не били доволни, че с късното включване тя си спестява продължителна и трудна кампания и това не помага на усилията изборът на генерален секретар да е по-прозрачен.

Споделяне

Още по темата

Още от България