Кристиан Костов е на финала на Евровизия

Преди изявата руски медии раздухаха компромат за негово участие в концерт на анексирания Крим

Българският представител в Евровизия '2017 Кристиан Костов се класира за финала на конкурса в събота с невероятно изпълнение на песента "Красива бъркотия" (Beautiful Mess). Излизайки под номер 15 той обра овациите на публиката, която се наслади и на изключително ефектно и прецизно светлинно шоу.

Нямам думи, много се гордея, бяха първите думи на Кристиан Костов пред БНТ, след новината за класирането му. Той благодари на екипа си и на всички българи от чужбина, които са гласували за него.

"Вярвам, че България може да спечели тази година. Много съм горд, че имам възможност да представя България. Надявам се да съм в добро състояние за финала, защото имаме много сериозни конкуренти. Всичко ни подсказва, че можем да спечелим", каза още българският представител от украинската столица Киев.

От 11 участия в общо 62 издания на конкурса Евровизия България едва за трети път се класира за финал. Миналата година Поли Генова стана четвърта, а през 2013 г. Елица и Стунджи стигнаха до шесто място.

От останалите претенденти във втория полуфинал на гала шоуто отиват изпълнителите от Австрия, Беларус, Хърватия, Унгария, Дания, Израел, Румъния, Норвегия и Холандия. След първия полуфинал на 9 май се класираха Молдова, Азербайджан, Белгия, Гърция, Португалия, Полша, Армения, Австралия, Кипър и Швеция. С представителите на голямата петторка - Великобритания, Франция, Германия, Испания и Италия, и на страната домакин Украйна, общо на финала ще излязат 26 изпълнители. Кристиан Костов ще излезе на сцената предпоследен - 25-ти.

Седемнадесет годишният Костов е с български и казахстански корени - баща му е българин, а майка му от Казахстан. Учи в Москва, участвал е в телевизионни музикални формати в Русия и у нас, където е познат от шоуто X-Factor.

Младежът се сочи от букмейкърите като един от най-сериозните претенденти да спечелят тазгодишното издание на Евровизия, което се провежда в украинската столица Киев.

Полуфиналът подгрян от скалъпен компромат

Часове преди излизането му на сцената украински блогър провокира напълно скалъпен скандал с изпълнение на българския тийнейджър на 1 юни 2014 г. в детския лагер "Артек" на анексирания от Русия полуостров Крим.

Видео-блогърът Анатолий Шарий попита Службата за сигурност на Украйна дали, след като Кристиян Костов е пял на анексирания от Русия украински полуостров Крим, не е редно да сподели съдбата на руската представителка Юрия Самойлова. Темата охотно бе подхваната от руски медии, които обявиха война на тазгодишната Евровизия заради случая със Самойлова.

Заради участието ѝ на концерт в Крим през 2015 г. Киев отказа да я допусне в страната и да пее на конкурса Евровизия в Киев. Според украинските закони всеки, който посети "временно окупираните територии" без разрешение на киевските власти, подлежи на санкция, в това число забрана за достъп до страната. Москва отхвърли компромисното предложение Самойлова да участва по видеовръзка от Русия. Държавният "Первый канал" - организаторът на конкурса за Русия, реши да не го излъчва тази година.

Казусите на двамата обаче са коренно различни. Костов е пял в "Артек" в Деня на детето малко след анексията на Крим, когато все още не са били въведени правилата, изискващи изрично разрешение от Украйна за посещение на полуострова от чужденци. Те са приети през юни 2015 г., обърна внимание представител на Службата за сигурност на Украйна.

Освен това тогава Кристиан е бил на 14 години, бил е малолетен и не може да бъде търсена отговорност за действията му. От БНТ, която организира българското участие на Евровизия, уточниха, че Костов е посетил Крим само за няколко часа като част от групата на деца-таланти в музикалния формат "The Voice Kids" на руската обществена телевизия. Концертът, организиран от "The Voice Kids" в "Артек", е бил посветен на Международния ден на детето. Друга подробност е, че Костов не е бил придружаван от родителите си и от тях не е било искано съгласие да участва в концерта.

Измисленият и раздухан от руските медии компромат не попречи на изпълнението на Кристиан във втория полуфинал.

За българския представител на финала ще могат да гласуват зрителите и журитата от другите 25 страни участнички. Според регламента на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) от България може да се гласува за другите изпълнители, но тези българи, които се намират в една от държавите финалистки, имат шанса да подкрепят Кристиан Костов.

Сънародниците ни трябва да гледат местната телевизия, която излъчва конкурса, и да следват посочените инструкции и телефонните номера, които се появяват на екрана. Вотът на зрителите започва веднага след края на последната конкурсна песен.

Гугъл класира България трета

Гугъл направи прогнози за победителите на международния певчески конкурс Евровизия, съобщават френските медии "Юнион" и Ел Се И. Търсачката състави прогнозна класацията на изпълнителите, които ще се класират на първите три места, като се основа на онлайн търсенето на нейните потребители.

Според търсачката на първо място с най-много точки ще се класира песента "Реквием" на изпълнителката от Франция Алма. Тя ще получи 266 точки. С девет точки по-малко ще бъде изпълнението на италианеца Франческо Габани "Кармата на западняците". С тази песен Габани спечели тазгодишното издание на фестивала в Сан Ремо.

Според Гугъл на трета позиция ще е България, представена от Кристиан Костов и песента му "Beautiful Mess". Той ще получи с 26 точки по-малко в сравнение с французойката.

Преди време италиански медии пък съобщиха, че според местни букмейкъри песента на Габани ще спечели Евровизия, а на второ място ще се класира Кристиан Костов.

Големият финал на конкурса е на 13 май, събота, от 22.00 часа.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество