Кристин Лагард: Еврозоната не е достатъчно устойчива, за да противодейства на следваща криза

Кристин Лагард

Управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди, че еврозоната не е достатъчно подготвена, за да противодейства на следващата криза и призова за укрепване на банковата ѝ система, предаде Франс прес.

"Валутният съюз наистина е по-устойчив, отколкото преди десет години, но не достатъчно", изтъкна Лагард на конференция, организирана от френската централна банка в Париж.

Тя припомни, че еврозоната "понесе силна буря по време на световната финансова криза през 2008 година, след това още една, малко след това, по време на кризата със суверенните дългове".

"Много домакинства и компании все още носят болезнени белези от тези събития, довели да икономически различия сред страните членки и в самите тях", подчерта Лагард на конференцията "Еврозона: да се поддържа посоката в един несигурен свят", организирана по случай 20-годишнината на единната европейска валута.

"Банковата ѝ система е по-сигурна, но не достатъчно", допълни ръководителката на МВФ. По думите ѝ, няма да бъде "невярно да се каже, че Европа закъснява със създаването на напълно развита финансова екосистема", определяйки я като "млада и непълна".

"Сега е моментът да се даде нов тласък на финансите в еврозоната", подчерта тя. "На 20 години е дошло времето еврозоната да направи нова засилка и да приключи банковия съюз и съюза на пазарите на капитали, за да бере плодовете от това още днес", допълни Лагард.

Тя призова също така да се създаде "обща система за гарантиране на депозитите", която да се финансира от банките, а не от данъкоплатците.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа