Кристин Лагард: Гърция да реформира икономиката си преди облекчаване на дълга

Кристин Лагард

Гърция трябва първо да реформира своята икономика преди нейните европейски кредитори да облекчат дълговото ѝ бреме, посочи управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в интервю за агенция Ройтерс.

Тази седмица Гърция стана първата в света развита икономика, която просрочи задължение към МВФ.

Гръцкото правителство настояваше за облекчаване на дълга в месеците на преговори с кредиторите от ЕС и МВФ по споразумение "пари срещу реформи" преди внезапно да свика референдум по предложенията на заемодателите. Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова гърците да отхвърлят предложеното от кредиторите споразумение, което предвижда още по-строги мерки за икономии.

В интервюто Лагард не критикува пряко гръцкия премиер, но все пак има намек за недоволство, тъй като тя отбеляза, че гръцката икономика е била на пътя на възстановяването преди партията на радикалната левица СИРИЗА да дойде на власт, посочва Ройтерс.

Лагард бе запитана кое трябва да бъде първо: ангажиментът за реформи или облекчаване на дълговото бреме от правителствата от еврозоната. "(...) за предпочитане е да видим преднамерено действие към реформи", каза тя.

Запитана може ли да се има доверие на гърците, Лагард каза: "Ние не избираме кой да представлява една страна", и допълни: "Ние приемаме всички правителства като легитимен партньор в преговорите".

Управляващият директор на МВФ отказа да коментира последното предложение от Атина за уреждане на кризата, отбелязва Ройтерс.

"Ние получихме толкова много "последни" предложения, които самите те потвърждаваха, отхвърляха, променяха, допълваха в течение на последните няколко дни, така че не е много сигурно къде точно стои последното предложение", коментира Кристин Лагард.

"Мисля, че е в ход демократичен процес, който да се надяваме ще доведе до повече яснота, по-малко несигурност за това какво е решението на гръцкия народ и какъв е авторитетът на правителството", каза Лагард по повод референдума в неделя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?