Кристин Лагард се кандидатира за втори мандат начело на МВФ

Кристин Лагард

Французойката Кристин Лагард обяви официално кандидатурата си за втори мандат като управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Това стана, след като получи подкрепата на няколко влиятелни страни, сред които Великобритания и Германия, предаде  Франс прес в петък.

"Да, кандидат съм за втори мандат", заяви Лагард пред френската телевизия Франс 2, ден след като финансовата институция откри процедурата по номиниране на претенденти за поста.

"Имах честта да получа подкрепа още при откриването на процедурата", заяви Лагард. Тя посочи подкрепата си от Франция, Великобритания, Германия и Китай.

За САЩ, които са основният акционер в МВФ, Лагард каза, че по традиция те обявяват позицията си в края на процедурата по номинациите.

В четвъртък премиерът на Франция Манюел Валс съобщи на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, че официален Париж подкрепя сънародничката си за нов мандат начело на МВФ.

Лагард заема поста управляващ директор на МВФ от юли 2011 г. Тя смени Доминик Строс-Кан, който бе принуден да подаде оставка на фона на шумен секс скандал, който не бе свързан с професионалната му дейност.

По силата на неписано правило европейците определят свой представител за ръководител на МВФ, докато американците си запазват президентския пост на Световната банка, припомня АФП.

Кандидатурите за бъдещ управляващ директор на МВФ трябва да бъдат депозирани до 10 февруари.

Управителният съвет на МВФ, който представлява 188-те страни членки, се надява да направи своя окончателен избор до 3 март въз основата на консенсус, посочи в комюнике фондът.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?