Кристиян Бойков се оплака от заплахи при задържането

Не аз съм пробил системата на НАП, не бих се нарекъл вълшебник, твърди младият специалист

Кристиян Бойков се оплака от заплахи при задържането

Не съм аз човекът, който проби системата на НАП, заяви обвиненият за кибератака Кристиян Бойков в понеделник пред бТВ. Той разказа, че след задържането си е получил нещо като нервен срив.

“Има за какво да съм притеснен, защото цяла България се е обърнала срещу мен. Конкретно за случая не се притеснявам толкова”, каза Бойков, който прекара 72 часа в ареста.

Той разказа, че е имало “неудобни въпроси и леки заплахи” по време на задържането и полицаите настоявали да си признае всичко.

“Не мога да говоря в конкретика, но имаше заплахи. Всичко това е описано и когато му дойде времето, съдията ще ги прочете”, поясни той.

Кристиян Бойков разказа, че когато от ГДБОП му сложили белезниците се притеснил изключително много. Акцията в офиса на фирмата, където работи, продължила около седем часа.

Иззет е един служебен компютър и два лични. По думите на Кристиян Бойков ГДБОП стига до него след получен сигнал. Той обаче няма право да казва повече информация. Според него атаката не е конкретно срещу него, а срещу фирмата, в която работи.

“Резултатите върху фирмата са точно такива. От една седмица сме като под обсада”, коментира работодателят му Георги Янков.

“Не бих се нарекъл вълшебник, както каза премиерът. Аз съм просто един 20-годишен ученик”, каза Кристиян Бойков.

През 2017 г., още като ученик, той проби защитата на сайта на МОН. Случаят тогава придоби и медийна публичност, като от ведомството дори го поканиха да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

“Опитах да предупредя МОН, че сайтът им не е защитен”, обясни Кристиян.

“Все още не мога да осмисля това, което ми се случва. Страхувам се”, каза той.

Работодателят му заяви, че стои плътно зад него.

“Притесняват ме медиите, защото не съм искал по никакъв начин да ставам известен. Бяха изписани неща, свързани с личния ми живот. Подразни ме това, че се ровят в него, без да знаят. По-удобно е за някои хора да пишат неща, за които нямат представа, вместо да питат. Опитаха се да ме изкарат богат, а не съм такъв“, каза още той. 

Споделяне

Още по темата

Още от България