Кристиян Вулф е президент на Германия, мъчителният му избор – удар за Меркел

Кандидатът на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел и премиер на Долна Саксония Кристиан Вулф е новият президент на Германия. Едва при третото гласуване в сряда Федералното събрание на Германия успя да избере приемник на подалия оставка на 31 май Хорст Кьолер, съобщиха осведомителните агенции.

На първото гласуване най-много гласове - 600, е получил Кристиан Вулф, кандидат на управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел. Той обаче не е успял да си осигури необходимите 623 гласа от Федералното събрание - електорална колегия от 1244 членове, която се събира само при избиране на държавен глава.

Бившият източногермански дисидент и председател на държавния орган, отворил досиетата на Щази, Йоахим Гаук е бил подкрепен от 499 членове на колегията, а за третия опозиционен кандидат - Лукреция Йохимсен, са гласували 126 нейни членове.

На втория тур Вулф е получил 615 гласа, Гаук – 490, а Йохимсен - 123 гласа.

Преди третото гласуване кандидатката на партията Левите за президентския пост в Лукреция Йохимсен оттегли кандидатурата си.  Лидерът на Левите Грегор Гизи заяви, че най-вероятно неговите представители ще се въздържат.

На третия кръг, когато за победата вече се изискваше само обикновено мнозинство Вулф спечели с 625 гласа.

Фактът, че кандидатурата му не мина на първите две гласувания бе оценено в Германия като тежък удар за коалиционния кабинет и Меркел.

Резултатите от двата тура са шамар за канцлера Меркел, коментира Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят