Кристо се готви да издигне най-голямата скулптура в света от петролни варели

Роденият в България артист Кристо се готви да издигне най-голямата скулптура в света, която ще е направена от 400 000 разноцветни петролни варели, пише в уебсайта си лондонският вестник "Телеграф", цитиран от БТА.

150-метровата пирамида, наречена Мастаба, ще има плосък връх и ще бъде малко по-висока от Великата пирамида в Гиза. Творението на Кристо ще струва 325 милиона долара и ще бъде издигнато за около 30 месеца в пустинята край Абу Даби, който се стреми да стане средище на културата и изкуството.

В изграждането на гигантската скулптура ще участват неколкостотин души.

Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод замислили Мастаба преди 30-ина години, вдъхновени от цветовете на пустинята и от високите пясъчни дюни, но осъществяването ѝ било отлагано заради конфликтите в района.

"Когато слънцето изгрее, вертикалната стена ще грейне като златна", казва Кристо.

Той се прослави с опаковане на различни вещи и сгради в плат или други тъкани.

За творбата в Абу Даби му съдейства шейх Хамдан ал Нахаян, по-големият брат на престолонаследника, който заедно с цялата кралска фамилия е възторжен от проекта.

Кристо казва, че варелите, избрани за изграждането на скулптурата, нямат нищо общо с основния източник на приходи на района. Разноцветните варели ще бъдат доставени от германска фирма, посочва "Телеграф".

Споделяне

Още от Свят