Кристофър Рей - аутсайдерът, номиниран за шеф на ФБР

Кристофър Рей

Кристофър Рей, избран от Доналд Тръмп да оглави американската Федерално бюро за разследване, е блестящ юрист, сравнително слабо известен. Работил е в правителството на Джордж У. Буш, без това да му прикачи твърде ярък политически етикет.

Ако бъде одобрен от Сената, Рей ще започне служба с 10-годишен мандат като шеф на Федералното бюро за разследване (ФБР) - приемник на Джеймс Коми, грубо уволнен през май от американския президент.

Като първо предизвикателство той ще трябва да успокои отначало над 30-те хиляди служители в престижната стогодишна агенция, притеснени за своята независимост, после и общественото мнение в САЩ, което се страхува институцията да не попадне под властта на Белия дом.

Кристофър Рей е човек с безупречна биография, заяви в сряда в Туитър Доналд Тръмп, обявявайки изненадващата номинация - щастливият избраник не бе в първоначалния списък с евентуални кандидати за поста, включващ, напротив, републиканци консерватори от тежката категория.

В този смисъл кандидатурата на Рей може би не е твърде спорна - така се избягва възможността веднага да завалят критики, че ФБР се "политизира", още повече че е прекарал последните години в адвокатска кантора.

Освен това бившият федерален прокурор, роден през 1967 г. в Ню Йорк, е човек от семейство, дало на страната множество юристи. Дипломира се през 1992 г. в правния факултет на Йейлския университе, където междувременно е главен редактор на "Йейл лоу джърнъл" - длъжност, поверявана само на елитни студенти.

Адвокат на силните

Кристофър Рей спада към близкото обкръжение на губернатора на Ню Джърси Крис Кристи - републиканец, който със сигурност би заел ключов пост в правителството на Тръмп, ако не бе замесен в скандал с колосално пътно задръстване, уредено, за да накаже един кмет, негов политически съперник.

Точно Кристофър Рей впрочем бе защитник на Кристи в това дело, известно като аферата "Бриджгейт".

"Кинг енд Сполдинг" - международната адвокатска кантора, в която Рей е партньор, представлява според нейния сайт стотици клиенти, включително дружества с висока борсова капитализация. Някои от тях развиват бизнес с групировки от Русия, например с петролния гигант "Роснефт".

Преди да заработи в частния сектор, Кристофър Рей оглавява от 2003 до 2005 г. криминалния отдел в американското министерство на правосъдието, една от най-значителните му структури, която контролира по-специално ФБР.

По това време се фокусира върху "престъпниците с бели якички", разследва финансови нарушения, извършвани от търговски дружества. Поверяват му контрола върху следствието срещу енергийния гигант "Енрон", обявил фалит след мащабни счетоводни машинации.

Рей и Коми добре се познават

През този период Рей е пряко подчинен на Джеймс Коми. Има данни, че дори подкрепя своя шеф при изпълнен с напрежение случай от 2004 г., когато правосъдният министър от онова правителство Джон Ашкрофт е на лечение в болница.

Президентът Буш прави опит да се възползва от слабостта на Ашкрофт и го кара да подпише спорно разпореждане, с което се разрешават подслушвания на телефони без съдебна заповед.

 

Противник на тази мярка, Коми - и. д. генерален прокурор, заплашва с оставка, за да наклони везните. И Рей изглежда му обещава вярност.

Всъщност бъдещият шеф на ФБР работи в съдебната система от май 2001 г., когато остават месеци до атентатите от 11 септември. След тези нападения му се налага да защитава извънредните, често пъти оспорвани мерки, предприети тогава, като удължения срок за задържане под стража на чужденци, смятани за потенциални заподозрени.

"Рей вероятно е най-добрият избор от съкратения списък на Белия дом. Дейността му в министерството през управлението на Буш трябва да се проучи подробно, но това е сериозен и достоен избор", коментира Матю Милър, сътрудник на бившия министър на правосъдието Ерик Холдър.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят