Кристофър Рей официално встъпи в длъжност като директор на ФБР

Кристофър Рей официално встъпи в длъжност като директор на ФБР

Кристофър Рей официално встъпи в длъжност като директор на ФБР на церемония, на която направи впечатление отсъствието на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Церемонията в двор от комплекса на централата на ФБР бе до голяма степен чиста формалност, тъй като Рей де факто заема длъжността от близо два месеца. Освен Тръмп отсъстваха двамата преки предшественици на Рей на поста - Джеймс Коми и Робърт Мълър.

Тръмп уволни Коми през май, а Мълър бе назначен на следващата седмица за специален наблюдаващ прокурор в разследване на ФБР за възможна координация между предизборния щаб на президента на САЩ и Русия за повлияване на изхода от президентските избори от 2016 г. Част от това разследване включва проверка на обстоятелствата около уволнението на Коми.

Сред присъстващите на церемонията по встъпване в длъжност на Рей бе заместник-главният прокурор Род Розенстайн, който написа служебна бележка, използвана първоначално от Белия дом като оправдание за уволнението на Коми.

"Задачата ни е проста, но важна - да защитаваме американците и да налагаме спазването на конституцията", каза Рей. По-късно, говорейки за задачата на ФБР по принцип, той добави: "Ще следваме фактите по независим начин, без значение докъде водят и на кого това се харесва."

Главният прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс, който през март си направи отвод от руското разследване и впоследствие имаше роля в решението на Тръмп да уволни Коми, похвали Рей като "американски патриот". В подготвения текст на речта му Коми не е споменат поименно, обаче има коментари, които може да се приемат като косвени позовавания на него и на начина, по който той подходи към разследването на частния имейл сървър на Хилари Клинтън.

"Директорът (на ФБР)трябва да знае, че нещата не опират до него, а до сигурността, правосъдието и закона", каза Сешънс.

Кристофър Рей е ръководил криминалния отдел на Държавния департамент при управлението на президента Джордж Уокър Буш. В последно време е бил частен адвокат в Атланта.

Споделяне

Още от Свят