Крита от век като фалшива картина се оказа на Ван Гог

Крита от век като фалшива картина се оказа на Ван Гог

Нарисуван френски пейзаж, съхраняван на таван и държан далеч от публиката от век, защото се е смятало, че е фалшификат, се оказа истинска творба на холандския художник Винсент Ван Гог, съобщи Ройтерс.

Картината с изкривени дъбове и руини в далечината, окъпани в светлината на залязващото слънце, е нарисувана през 1888 година, когато Ван Гог е живял в южния френски град Арл.

Творбата, която е собственост на частен колекционер, ще бъде показана в музея на Ван Гог в Амстердам по-късно този месец и ще е достъпна за публиката в продължение на година.

Директорът на музея Аксел Рюгер описа откритието на нова работа на художника като "преживяване веднъж в живота" при показването на картината на пресконференция в понеделник.

"Това събитие е още по-изключително, защото е преходна творба в неговото творчество и нещо повече – тя е от период, който се счита от мнозина за кулминацията на неговите постижения като художник – периодът от Арл", каза Рюгер.

Творбата веднъж вече е била давана за оценка от музея на Ван Гог през 1991 г. и тогава заключението било, че не е творба на художника. Благодарение на нови изследвания, включително анализи на пигментацията на използваните бои и на тяхното обезцветяване, както и информация от писмо на Ван Гог до брат му Тео, музеят променил мнението си

В писмото от 5 юли 1988 г. Винсент Ван Гог описва какво е рисувал предишния ден, но изразил разочарованието си от крайния резултат. По-късно творбата е била показана в един от каталозите на Тео и след това се появява през 1970 година като собственост на норвежкия индустриалец Кристиян Николай Мустад, който е колекционер на картини на Едвард Мунк.

Семейството на Мустад смята, че картината е била купена през 1908 г., но Мустад бил посъветван да не я показва, защото е фалшива и така тя била оставена на тавана.

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?