Критичен момент в драмата с гръцкия дълг, синдикатите стачкуват

Еврокомисар: Излизане на Гърция от еврозоната няма да бъде трагедия

Сн. БГНЕС

Преговорите по жизненоважната за избягване на фалита нова международна помощ за Гърция са в критичен момент във вторник, като гръцките лидери са притиснати между ултимативното искане на Европейския съюз да приемат болезнени реформи, от една страна, и национална стачка и масови протести – от друга, съобщава Ройтерс.

Финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос определи преговорите с тройката кредитори като особено тежки. Вчера той отново е имал разговори с инспекторите от Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), за да се уточни окончателният пакет с мерки на стойност 3,3 милиарда евро, искани от кредиторите на Гърция, съобщава гръцкото издание Ин нюз.

На срещата е присъствал и министърът на труда Георгиос Кутруманис, с когото са обсъждани исканите от тройката реформи на пазара на труда.

В изказванията си след срещата Венизелос призна, че на страната се оказва сериозен натиск, посочва изданието. По думите му спасяването на Гърция, оставането ѝ в еврозоната и споразумението за нов заем е съпроводено от голяма социална цена и жертви, но провалът на преговорите и фалитът на страната ще доведат до още повече жертви.

Ин нюз посочва, че след разговорите с инспекторите, министрите на финансите и на труда са имали среща с премиера Лукас Пападимос, която е продължила до 3 часа сутринта.

Днес премиерът ще се срещне с лидерите на трите партии, които подкрепят правителството му - Нова демокрация, ПАСОК и ЛАОС. Финансовият министър отправи остра критика към тримата лидери. Той каза, че вместо да се говори откровено и да се разбере какво се е случило в последните десетилетия и защо страната е стигнала до това положение, "са много тези, които изразходват силите си за партийно противопоставяне".

Днешният ден е определящ за бъдещето на Гърция, коментират гръцките вестници. Очаква се на среща между лидерите на трите партии и премиера да бъдат взети окончателни решения по реформите, необходими за отпускане на втори спасителен план за страната.

Андонис Самарас, Георгиос Папандреу и Георгиос Карадзаферис имаха петчасова среща с премиера в неделя, на която бяха обсъдени исканите от тройката инспектори от Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) мерки в частния и държавния сектор. Нова среща беше насрочена за понеделник, но после тя беше отложена за днес.

Според информация на в. "Нафтемборики" ново отлагане няма да има, тъй като споразумението за нов заем трябва да бъде гласувано до 15 или 16 февруари, когато трябва да бъде отправена официална покана към частните кредитори на Гърция за размяна на акции с цел намаляване на гръцкия дълг. Сделката за отписване на част от дълга също е условие Атина да получи още пари.

На последния кръг от преговори с "тройката" гръцкото правителство прие исканията на международните кредитори да освободи през тази година 15 000 служители от публичния сектор в рамките на нов закон. За това съобщи гръцкият министър на административната реформа и електронното управление Димитрис Репас.

ЕС и МВФ освен всичко останало, искат да бъдат намалени и минималните брутни месечни възнаграждения, които възлизат на 750 евро. Гръцките синдикати се противопоставят на намаляването на заплатите с довода, че това ще задълбочи рецесията, която продължава вече четири години, и ще увеличи безработицата, която вече е достигнала 19 процента.

Гърция се опитва да сключи споразумение за нов заем в размер на 130 милиарда евро. Условие за това са реформи в държавния и частния сектор и отписване на 100 милиарда евро от националния дълг чрез сделка с частните кредитори.  Ако Гърция не получи помощта, ще бъде изправена пред банкрут, тъй като не е в състояние да покрие облигационен дълг от 14,5 милиарда евро, който трябва да се изплати на 20 март.

Еврокомисар: Излизане на Гърция от еврозоната няма да бъде трагедия

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната няма да бъде трагедия за Европейския съюз, заяви пред холандския в. "Фолкскрант" европейският комисар по новите технологии Нели Крус, цитирана от Франс прес. "Абсолютно няма да е все едно някой е умрял, ако някоя страна напусне еврозоната", посочва Нели Крус, като подчертава, че самата тя не е привърженик на такова решение.

"Непрекъснато се повтаря, че ако някоя страна бъде оставена да напусне или ако се поиска от нея да напусне, цялата структура ще се срине. Но това не е вярно", отбелязва еврокомисарят.

Според Нели Крус гръцките власти не проявяват достатъчно воля да приложат необходимите реформи. "Започва да прилича на гръцка мантра:  - не можем, не искаме", посочва тя, подчертавайки, че са необходими доказателства за добра воля.

"Няма никаква сигурност, че Гърция върви в правилната посока", допълва Нели Крус, като отбелязва, че има още какво да се желае от прилагането на реформите.

Европейската комисия предупреди вчера Гърция, че закъснява с изпълнението на исканията на Брюксел. "Решенията трябва да бъдат взети, а топката сега е в ръцете на гърците", посочи Амадеу Алтафаж, говорител на европейския комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Ултимативно напомняне към Гърция, че без да бъдат приети предложенията на кредиторите нови помощи няма да има, в понеделник отправиха и германският канцлен Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози.

Помощта - направо при кредиторите, Атина да получава пари само при реформи

Франция и Германия са измислили план за новите гръцки помощи, пише британският в. "Файненшъл таймс" във вторник. Съгласно плана една част от новите помощи, отпуснати на Гърция, ще бъдат внесени в отделна сметка и ще бъдат предназначени за изплащане на гръцкия дълг. От нея кредиторите ще си получават средствата по гръцките държавни облигации директно, а правителството в Атина ще има достъп до финансите едва след като докаже, че прилага обещаните съкращения и реформи.

Ако не го прави, ще бъде спирана само частта за функциониране на гръцката администрация и бюджетен сектор, без да се създава паника за фалит сред кредиторите и на пазарите.

Френско-германският план  за Гърция се подкрепял от Европейската комисия и от няколко страни в еврозоната. Онези, които подкрепяли плана, смятали, че той е добър компромис, който ще позволи да се избегне неплатежоспособността на Гърция и същевременно ще се даде възможност на страната да запази суверенитета в бюджетната област.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви във вторник, че френско-германската идея да се създаде блокирана сметка, предназначена за изплащането на лихвите по гръцкия дълг, не е странна. Той обаче изтъкна, че трябва да се уредят "техническите подробности" по това предложението, изразено за първи път вчера в Париж след френско-германския министерски съвет.

Стачка и демонстрации в Атина

Хиляди хора се събраха във вторник на обяд на централния площад Синтагма в Атина по призива на двата основни синдиката, за да протестират срещу новите мерки за икономии. Протестът е в рамките на поредната 24-часова стачка, парализирала живота в страната.

Демонстрантите носеха лозунги с надписи "Не на уволненията в държавния сектор", "Не на намаляването на минималната заплата", "Не на съкращаването на допълнителните пенсии", "Гърците ще продължат до победа", "Безработица, бедност обедняване на страната, това е заради споразумението с ЕС, МВФ и ЕЦБ".

Медиите съобщават за напрежение около сградата на гръцкия парламент, след като демонстранти са се опитали да влязат в него, но са били отблъснати от полицията със сълзотворен газ.

Снощи въпреки лошото време близо 5000 души демонстрираха в Атина по призива на партии от радикалната левица и на комунистическата партия.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?