Критична към властите руска НПО заплашена със закриване

Критична към властите руска НПО заплашена със закриване

Руският министър на правосъдието Александър Коновалов заплаши да закрие неправителствената организация (НПО) "Голос", специализирана в наблюдаването на избори, ако тя не се запише в спорния регистър на "чуждестранните агенти", предаде Франс прес.

"Голос", която осъди измами на управляващата партия "Единна Русия" на парламентарните избори миналата година, стана през април първата НПО в страната, глобена за нарушаване на закона, който задължава неправителствените организации, получаващи финансиране от чужбина и развиващи политическа дейност, да се вписват в регистър на "чуждестранните агенти". Съдът ѝ наложи да плати 7500 евро.

"Следващият етап е да бъде поискано разпускането на организацията, в случай че тя откаже да се съобрази със закона", заяви руският министър на правосъдието.

Директорът на "Голос" Лилия Шибанова коментира, че властите не ѝ оставят друг избор, освен да разпусне своята НПО. Тя призна, че е безсилна да се бори срещу евентуалното закриване на организацията, но обеща при такъв сценарий да се бори за създаване на нова НПО.

"Голос" бе удостоена през октомври с наградата за свобода "Андрей Сахаров" на Норвежкия хелзинкски комитет. Руското министерство на правосъдието обяви след това, че организацията е получила финансиране от чужбина. "Голос" обаче увери, че се е отказала от паричната премия, давана заедно с наградата, заради влизането в сила на закона за "чуждестранните агенти" сред НПО в края на миналата година.

Квалификацията "чуждестранен агент" е била използвана по времето на Сталин за реални или предполагаеми опозиционери, и отново от съветските власти през 70-те и 80-те години на 20 век за дисидентите, обвинявани, че работят за Запада.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят