Критична обстановка след проливните дъждове

Критична обстановка след проливните дъждове

Проливният дъжд през изминалото денонощие стана причина за активизиране на свлачища, преливане на реки и язовири в цялата страна, съобщи в неделя “Гражданска защита”. В следобедните часове обстановката постепенно се нормализира, но без ток са три населени места в община Смолян и шест в община Девин.

Всичко зависи от метеорологичната обстановка. Ако през нощта продължава да вали, може да има нови усложнения, заявиха от “Гражданска защита”. Според прогнозите дъждовете ще продължат, на някои места ще преминат в сняг.

От снощи язовир Ивайловград прелива с около 150 кубически метра в секунда, за което българските власти уведоми Гърция и Турция. Двете ссъседни страни са уведомени и за очакваното повишение на нивото на реките Марица и Арда.

Дежурният на Главна дирекция “Гражданска защита” инж. Анастас Ирибаджаков заяви, че най-критично е положението в София. “Вследствие на некоригирани корита на реки и затлачена канализационна система, се покачва нивото на подпочвената вода и множество гаражи, приземни етажи и подлези са наводнени”, заяви той.

През деня екипи на “Гражданска защита” работиха по 65 сигнала за преодоляването на последиците от наводненията.

Столична община информира, че по бул. “България” има голямо количество наноси, земна маса и камъни. Почистването им се затруднява от продължаващия приток на вода от планината.

Участъкът около клиниката за психиатрично лечение “Св. Иван Рилски” (Курило) бе залят и пътят дотам стана непроходим, но няма опасност за болните. Има готовност да се осигурят аварийно електрозахранване и хранителни продукти.

Водолази на министерството по бедствията и авариите са изпратени за спасяването на двама охранители, оградени от придошлата вода в столичния квартал Панчарево. Там продължава наблюдението на нивото на водата, което в следобедните часове е спаднало с около десетина сантиметра, но обстановката остава усложнена. Има готовност, при необходимост, да бъде евакуирана болницата в Панчарево.

Пловдив осъмна под вода, основните булеварди са наводнени, предимно заради запушени с листа шахти. Може да бъде наводнен подлезът на Понеделник пазара, където има археологически находки, започва да се пълни с вода и подлезът на Централната ж.п гара, съобщи “Гражданска защита”.

Обилните валежи са причинили сериозни проблеми в община Банско – разрушени пътища      , прекъсване на ток по селата и заливане на земеделски земи. В самия град обаче, където валежите са предимно от сняг, няма нанесени щети, съобщиха от общината. Пътят Банко – Гоце Делчев бе затворен за три часа, но след това движението бе възстановено.

Активизирани са множество свлачища по пътя за Гоце Делчев, в Кресненското дефиле и на Предела. В района на село Елешница край Разлог през нощта бе отнесен мост, но движението по пътя Разлог – Гоце Делчев вече е възстановено.

В района на Стара Загора най-критично е положението в община Гълъбово, където валежите са от 90 до 118 литра на кв.м. Екипи на “Гражданска защита” отводняват около 15 къщи.

Без електрозахранване са 3 населени места в община Смолян - Гела, Върбово и Солища и 6 населени места в община Девин - Лясково, Беден, Брезе, Триград, Жребово и Кестен.

На места в Смолян валежите са достигнали 64 л./м2. Снежната покривка на проходите Рожен, Пампорово и Превала е около 12 см. Пътните служби ги почистват и опесъчават.

Вследствие на рязкото повишаване нивото на река Черна е застрашен от заливане комплекс "Прогреси" и 2 къщи в кв. "Устово" в Смолян.  Аварийно-спасителна група и екипи от местното население работят по изграждането на предпазна дига. Организирано е наблюдение на района и реката.

Вследствие на падналия дъжд и покачването на нивата на реките Струма и Рударска е наводнено тролейбусното депо, подлезът на път Е-79 и 1 къща в гр. Перник и 2  къщи в с. Рударци.

Повишено е нивото на река Арда, но няма опасност от разливи на българска територия.

Бедствено положение в Гърция

В неделя гръцките власти обявиха бедствено положение в част от северните части на страната след като поройни дъждове предизвикаха наводнения предимно в пограничните райони с Турция. Населението на няколко села бе евакуирано.

Едно от потопените градчета е Комотини, където хората бяха принудени още в събота да изоставят наводнените си домове.

На помощ на бедстващото население са изпратени армейски камиони. Автомобили и селскостопанска техника останаха потопени след като местната река излезе от коритото си.

Наводнение има и в град Аркадия в Южен Пелопонес, където прелялата река Алфейос разруши три моста и прекъсна достъпа до района.

По тревога са вдигнати и властите в провинция Илия, която това лято пострада тежко от горските пожари. Засега там няма наводнения, но дъждовете предизвикаха няколко свлачища.

Споделяне

Още по темата

Още от България