Пикът на наводненията отмина Чехия и Австрия

Критична остава ситуацията в Германия, по поречието на Дунав е ред на Унгария

Изглед от град Усти на Лабе

Пикът на наводненията, обхванали заради проливните дъждове през последната седмица обширни райони на Централна Европа, отнели живота на повече от 10 души и причинили огромни материални щети, отмина Чехия и Австрия, но ситуацията остава критична в много райони на Германия, а високите води на река Дунав се насочват застрашително към Унгария.

Всички станции на метрото в Прага, които бяха затворени заради наводненията, подновиха работа в четвъртък. Според представител на кметството на града движението на влаковете е възстановено, в частност по линиите, минаващи под река Вълтава. Така то вече работи в нормален режим.

В кварталите на града, пострадали от наводненията, се извършват дейности по разчистване. По решение на властите обаче защитните, водонепроницаеми прегради ще останат.

Стихийното бедствие не е причинило щети на забележителностите на Прага, съобщи представител на министерството на културата. Музеят на Франц Кафка е бил наводнен, но не са пострадали експонати. Специална комисия ще огледа известния Карлов мост, построен през 14 век.

Наводненията отслабват и в северните части на страната. Равнищата на водите на реките Елба (която чехите наричат Лабе) и Вълтава намалява, но някои населени места остават наводнени. По груби сметки в цялата страна са били наводнени 80 000 хектара селскостопански земи.

Официално е съобщено за седем загинали, а според Франс прес петима души се водят за изчезнали. От началото на наводненията са евакуирани 19 094 души. Материалните щети все още не са изчислени, но по предварителни оценки те са за над 1 милиард чешки крони (над 50 милиона долара).

Обстановката в много райони на Германия остава критична. Въпреки че в някои региони вече пристъпват към отстраняване на последиците от стихията, водата продължава да се движи от южните към северните части на страната. Съобщения за заплаха от наводнения постъпват в четвъртък от градовете Хале и Битерфелд в провинция Саксония-Анхалт.

В град Хале се подготвя евакуацията на около 30 000 души, а водата вече е заляла част от историческия му център. В Битерфелд има опасност от преливане на езеро, в резултат на което градът може да бъде наводнен. Общо 2511 души са били принудени да напуснат домовете си в Саксония-Анхалт.

В близките дни се очаква рекордно повишение на равнището на река Елба. В окръзите Люхов-Даненберг и Люнебург в провинция Долна Саксония вече е въведено извънредно положение.

Равнището на водите на Дунав при австрийската столица Виена започна да спада и до края на деня трябва да се понижи до 7,73 м, съобщи представител на градската управа.

По думите му вчера в град Корнойбург, намиращ се малко след Виена по течението на реката, равнището на водата е било 8,1 м, а обемът на течащите води - над 11 хил. куб. м в секунда.

За австрийската столица това наводнение бе най-тежкото от повече от 100 години насам - равнището на водата се оказа по-високо и от това по време на стихийното бедствие през 2002 г. Тогава в Корнойбург бе измерено равнище от 7,89 м, а обемът на течащите води бе 10,4 хил. куб. м при около 2 хил. куб. м в нормален режим.

Въпреки спадането на водата някои инфраструктурни обекти във Виена работят в ограничен режим.

Река Дунав може да достигне в края на седмицата рекордно равнище в Будапеща, съобщиха унгарските власти. Нивото на водите, които причиниха хаос по-нагоре по течението в Бавария и Австрия, се очаква да достигне 8,85 м в унгарската столица.

Предишният рекорд от 2006 г. е с 25 см по-нисък. Войници и доброволци продължават да укрепват бентове и диги с торби с пясък.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?