Критични към статуквото експерти влизат в екипа на Цветанов

Критични към статуквото експерти влизат в екипа на Цветанов

Двама експерти, които през последните години се изявиха като сериозни критици на сегашната система за сигурност, включително и ДАНС, влизат в екипа на новия вътрешен министър Цветан Цветанов. Преподавателят по право в Академията на МВР д-р Веселин Вучков ще бъде зам.-министър, а юристът и някогашен зам.-шеф на Националната полиция Бойко Славчев става началник на кабинета на Цветанов.

В понеделник, след гласуването на кабинета в Народното събрание и церемонията по сдаването на властта в МС, Цветанов пое поста от Михаил Миков в МВР.

Най-вероятно задачата на Вучков ще бъде да изправи на крака разследването в МВР, което Цветанов определи като основен приоритет. В МВР, което отсега нататък ще поеме "Гражданска защита" и телефон 112 от закритото Министерство на извънредните ситуации, както и част от функциите на ДАНС, ще има не повече от трима заместник-министри, каза Цветанов, но не уточни имена.

Спести и промените в професионалното ръководство. "Имам бивши и настоящи колеги, с които се познавам добре. Ще разчитам на тяхната подкрепа, за да мога да си свърша работата", коментира Цветанов, който е кадър на МВР и беше дясна ръка на Борисов, когато той заемаше поста главен секретар.

Министърът каза, че няма де е коректно да съобщава имена преди да е провел разговори със съответните хора.

На първата си среща с професионалното ръководство Цветанов е поискал бърз и видим ефект от работата. В началото на мандата трябва да стане факт и единната информационна система между правоохранителните и правораздавателните органи. Цветанов допълни, че служителите на МВР се нуждаят от стабилност и мотивация, както и от подобряване на финансовото им състояние, за да работят по-добре.

Цветанов ще проведе срещи с оперативните и специализираните звена, както и полицейския синдикат. Ще изготви анализ за финансовото състояние в МВР, тъй като започва подготовката за следващия бюджет.

Отиващият си министър Миков ще подкрепя законодателни инициативи, които не е успял да реализира поради липса на мнозинство в бившия парламент, каза Цветанов, който е убеден, че в лицето на предшественика си МВР има един приятел. Колкото до законодателната инициатива на Миков за тотално следене в Интернет, която не мина в парламента, Цветанов заяви, че ще се търси диалог с неправителствените организации.

Има много нерешени проблеми, но хората в МВР трябва да се убедени, че има политическа воля за нетърпимост към корупция и организирана престъпност. Доколкото ми позволят възможностите, ще направи комплексна оценка на завещанието на Румен Петков и Михаил Миков, заключи новият вътрешен министър.

Магистратски съвет

Новият министърът на правосъдието Маргарита Попова обяви от своя страна, че иска да създаде магистратски съвет от 5-7 човека. Той ще е от "група изявени, почтени и здраво работещи колеги, с които ще се съветвам и ще работя по всички въпроси, така че докладът (на Европейската комисия) догодина да не съдържа 21 препоръки и да сме доволни от това, което правим", уточни Попова, която досега бе шеф на звеното във ВКП за борба с евроизмамите.

Попова не съобщи имена от екипа си, но желанието ѝ е зам.-министрите да са магистрати.

Приоритетите ги знаем и те са дневен ред от доста време, каза новият министър. Трябва да се работи за реформа на съдебната система. Тя се изразява в законодателни промени и това е посочено в последния европейски доклад. Трябва да се премахнат формалностите от НПК особено в досъдебната фаза. Освен това трябва да помислим как да подобрим критериите за подбор на кадрите в съдебната система, защото добрите процедури се съчетават с безупречни кадри, които да ги предлагат, каза Попова.

Тя влиза в министерството с убеждението, че Миглена Тачева е работила много здраво и с любов, с отговорност и с желанието да се помага и на изпълнителната, законодателната и на съдебната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България