Критични нива на Дунав край Видин и Силистра

Критични нива на Дунав край Видин и Силистра

Обстановката в българските крайдунавски градове е критична заради покачването на нивото на реката, съобщиха във вторник от общинските комисии за защита на населението и Агенцията за проучване и поддържане на р. Дунав.

Започва денонощно наблюдение на защитната дига на река Дунав край Видин от екипи на общината, съобщи кметът на града д-р Иван Ценов на заседание на Общинската комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

Очакванията са до два дни нивото на Дунав да достигне стойности от 915 - 920 см, което не се е случвало през последните 25 г., допълни той.

Не може да има преливане на реката през дигите край Видин, но съществува опасност от високите подпочвени води в някои квартали на града. Вече има наводнени приземни етажи в три от кварталите, допълни той.

При ниво от 920 см трябва да бъде предупредено населението на Видин и да започне подготовка за евакуация, уточниха от "Гражданска защита"-Видин. Вече има няколко разработени варианта за евакуация, като от сряда започва оглед на почивните станции и легловата база в местността "Божурица" край Видин.

Ако нивото на Дунав достигне 930 см, ще бъде задействан трети етап от плана за действие при високи води на реката, който включва евакуиране на населението от Видин.

Пътят Видин – Монтана при Арчар все още е залят и е непроходим.

Критично е и нивото на реката и край Силистра, където във вторник Областната комисия за защита на населението провежда учебен сбор.

За последното денонощие водният стълб в силистренския участък на река Дунав е отчел покачване на нивото с 8 см. и вече е 759 см. 18 см остават до преливане на реката в градската част, където 500 метров участък от дигата е с височина 777 см.

Положението на р.Дунав е сериозно и най-вече за пристанищата Лом и Русе-Запад, коменитра транспортният министър Петър Мутафчиев. Той изрази надежда, че покачването на нивото на реката няма да бъде в такава степен, че да застраши населените места.

Нивото на р. Дунав продължава да се покачва като прогнозата е, че това ще продължи през цялата седмица, съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе.

Във вторник покачването при Ново село и Видин е с по 20 см, с 16 см - при Лом, с 11 см - при Русе, и 8 см - при Силистра.

При Русе речното равнище е близо 800 см и ще стигне до два - три дни критичното ниво от 820 см, а може и да го надхвърли и тогава ще залее оперативен кей номер 2 на Пристанище Русе- Запад, части от западната промишлена зона и от Русенската корабостроителница, посочиха от агенцията.

Наблюдаваме реката и отчитаме нивото през две часа, обясни Георги Георгиев - ръководител на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

Според него положението в Белград е много по-тежко - река Сава е пълна и булевардите на сръбската столица са под водата.

През следващите дни положението ще се влошава, защото се очакват обилни валежи в горното течение на Дунав, които допълнително ще вдигнат нивото на реката.

Ситуацията ще бъде критична и много напрегната поне до края на тази седмица, каза Георги Георгиев. Реална е опасността от по-нататъшно заливане на Видин и Лом.

За последните 15 години не сме имали такива високи води, уточни Георгиев.

В Русенска област има готовност за изграждане на допълнителни диги, доставени са чували, въведено е наблюдение, огледани са възможните пътища за действия при висока дунавска вълна. Засега няма опасност, ако дигите издържат, смятат в Гражданска защита.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?