Критично изостава усвояването на ИСПА за транспорт

Ведомствата, които управляват транспортни проекти, финансирани по европейската програма ИСПА, са разплатили едва 73 млн. евро на изпълнители до момента, съобщи в сряда зам-министърът на транспорта Ивайло Московски.

Сумата, която Европа отпуска на България по програмата, е 880 млн. евро, от които 500 млн. евро за екология, а останалите са за транспорт и техническа помощ. Транспортните проекти се управляват от транспортното министерство и Агенция "Пътна инфраструктура" към регионалното министерство. Програмата изтича в края на 2010 г.

До края на годината по транспортните проекти ще бъдат разплатени още 16.5 млн. евро каза Московски.

Ведомството му управлява проектите за ремонт на Летище София, електрификация на жп линията Пловдив-Свиленград-турска граница, строежа на магистрала "Люлин" и на Дунав мост II. Стойността им е 835 млн. евро, заедно с европейско, национално и партньорско финансиране. От тях само първият е завършен. Има изгледи магистрала "Люлин" да приключи в срок, но останалите закъсняват критично.

Страната ни ще иска удължаване на срока по ИСПА, припомни Московски. ЕК има воля да намери решение, за да се спаси финансирането на забавените проекти не само в нашата, но и в други европейски държави, въпреки че досега не е удължавала срока на действие на програмата.

Споделяне

Още от Бизнес