Критично остава положението в наводнените региони

Още има селища без ток, реките Тунджа и Русенски Лом преливат

Наводненото Раднево, сн. БГНЕС

Обстановката в засегнатите от проливните дъждове региони продължава да е критична и в неделя, макар на места да има нормализиране на ситуацията. Бедственото положение на много места остава в сила. Реки преливат, има затворени пътища, в някои села все още няма ток и вода, екипи на различните ведомства и компании за комунални услуги работят по отстраняване на проблемите.

Трети ден 47 населени места в Хасковска област са без вода, защото помпените станции са залети от придошлите води и са аварирали. Възстановено е електрозахранването в Гълъбово и в селата в региона, които нямаха ток през последните дни, след като подстанция "Гълъбово" беше наводнена. Това е станало чрез съвместяване на мрежите на държавния Електроенергиен системен оператор, на доставчика ЕВН и на Мини "Марица Изток".

Ситуацията в област Видин продължава да е тежка, където още има села без ток, въ пеки очакванията захранването да бъде възстановено в събота вечерта. Това обаче е ставало само за две населени места. Изпратена бе техника от АЕЦ "Козлодуй", която и в неделя продължава с помощта си за отстраняване на основната повреда по далекопровода "Скалите".

В община Кула няколко поредни електрически стълба са паднали и това е предизвикало отново спиране на тока.

Нивото на река Марица е под четири метра при Свиленград и няма опасност от наводнение. Остава затворен пътят Симеоновград-Свирково, заради залят мост от река Сазлийка. Наводнена е настилката на пътя Димитровград-Симеоновград и той е непроходим.

Високите води на река Тунджа затвориха и пътя Княжево -Устрем.

Продължава денонощното наблюдение на нивото на реката при Елхово и Ямбол.

Остава затворен пътят между град Елхово и село Трънково заради наводнение на участък от пътното платно. Препоръчва се обходен маршрут от Елхово през село Коневец към село Трънково и обратно. Не се е наложило затваряне на други пътища, но дежурни екипи постоянно следят и имат готовност да предприемат затваряне, ако ситуацията го наложи.

Има готовност, ако водата продължи да покачва нивото си, да започне евакуация на хората. Те са предупредени, сами поддържат връзка с органите на МВР и на местната власт. През нощта не е имало евакуирани.

Нивото на Тунджа е повишено и при Ямбол - с около 5 сантиметра, и вече е 505 сантиметра. Защитните диги в града са с височина 6 метра. В цялата Ямболска област продължава постоянното наблюдение на всички водоеми, на река Тунджа и на притоците ѝ.

"Червеният код за тревога за река Тунджа при Елхово остава в сила. На база метеорологичната прогноза се очаква плавно повишение на водните нива", съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Сходна е ситуацията и при река Камчия, където в резултат на прогнозирани валежи и наложилото се изпускане на води от язовирите "Жребчево" и "Тича" се очаква нивото да се задържи критично.

"С особено внимание трябва да се следи и река Марица и нейните притоци (река Сазлийка и река Харманлийска) в средното и долното ѝ течение където се очакват валежи. Оперативното звено към МОСВ продължава да е активирано, а ангажираните институции са в режим на пълна мобилизация", информира още Василева.

Продължава да е усложнена обстановката в община Сливен. Количеството на падналия дъжд тази нощ е от 10 - 12 литра на квадратен метър. Водите на Тунджа и притоците ѝ отново увеличават обема си. Повишено е нивото на Тунджа в селата Бинкос и Крушаре.

Падналият дъжд в балканските села Бяла и Градско е вдигнал нивото на река Беленска. Живеещите в близост до реките са взели нужните мерки, за да предпазят домовете и стопанствата си. В дворовете си прокопават канали, издигат малки диги, извеждат животните на по-високи места. Няма застрашени и пострадали хора.

Регионалната здравна инспекция в Сливен е направила контрол на качеството на питейната вода и хората са предупредени, че е желателно да използват бутилирана минерална вода.

Кметове и кризисни щабове са в постоянна връзка и взаимодействие на място. Нивото на реките се наблюдава непрекъснато. Според началника на общинската дирекция за управление при кризи Снежана Кънева, кметовете на селата Бинкос, Крушаре, Мечкарево и Жельо войвода имат готовност за евакуация при необходимост, но към този момент тя не се налага. Директорът на „Напоителни системи” - Сливен Мустафа Мустафов заяви, че е осигурено денонощно наблюдение на язовир „Жребчево”, с готовност за реакция. Язовирът продължава да се изпуска контролирано, по 150 кубически метра в секунда.

Река Русенски Лом е заляла около 500 декара земя край село Красен, Русенско, защото се е скъсала дига. Според кмета на селото Йорданка Чурова, няма опасност за населението. Селото вече беше наводнено преди две седмици заради скъсана дига.

Евакуираните от вилна зона "Черниците“ край Бургас вече могат да се върнат по домовете си, съобщиха от общината в морския град. Вдигнат е и поста на жандармерията, който не допускаше хора в района заради високото ниво на водата в язовир „Маринка“.

Пристанище Бургас е затворено за маневри поради намалена видимост.

Заради мъгла е ограничена видимостта до 50 метра в района на прохода "Шипка", както и в района на Разград, Омуртаг и Антоново. Това показват данни на Съюза на българските автомобилисти, подготвени със съдействието на агенцията "Пътна инфраструктура" и Центъра за информация при направление "Пътна полиция".

До 150 метра е видимостта в районите на магистрала "Хемус" (от тунел "Ечемишка" до тунел "Витиня"), Банкя, магистрала "Люлин", Обзорски проход, Тополовград, Попови ливади, Ябланица, Враца и Оряхово.

Пътните настилки са мокри, на места - заснежени, със заледени пътни участъци, които са опесъчени. Не са въведени ограничения за движението по магистралите.

Споделяне

Още по темата

Още от България