Критично положение в Североизточна България заради преспи и силен вятър

Критично положение в Североизточна България заради преспи и силен вятър

Заради снеговалежа и силния вятър е усложнена обстановката в Източна и Североизточна България. 30 селища в Бургаско са без ток, няколко общини са в бедствено положение, а по заповед на кмета на Варна заради лошото време са затворени училищата и детските градини. Заради снегонавявания в Шуменско и непроходими пътища също са затворени учебни заведения.

Дежурни екипи работят по отстраняване на авариите в Бургаско. В областта снеговалежът започна в понеделник вечер и все още не е спрял. Сутринта основните пътища в града не бяха почистени и движението на автобуси и автомобили е затруднено, предаде БТА. До момента са получени три сигнала в "Гражданска защита" за помощ.

Аварийни екипи са извлекли заседнали в снега автомобили и един автобус. Помогнали са и на медицински екипи да превозят пациенти до здравни заведения.

В община Руен снегът е блокирал достъпа до някои селища. Отменени са учебните занятия. За движение са затворени магистралата до Карнобат и Дюлинският проход. Останалите пътища в областта са проходими при зимни условия. На места има ограничения за движение без вериги и с ремаркета и полуремаркета.

Затворени училища

Заради непроходими пътища в Шуменска област са затворени 10 училища. Не работят 3 учебни заведения в община Върбица, 3 в община Нови пазар, 2 в община Каспичан, училищата в Каолиново и в шуменското село Друмево.

Засега в региона няма населени места без електричество и вода, но са блокирани много пътища от третокласната и четвъртокласната пътна мрежа, съобщиха от областна администрация.

Затворени са всички пътища в община Хитрино, има непроходими пътища в общините Каспичан, Венец и Шумен.

Товарните автомобили трябва да се движат задължително с вериги по главните пътища Русе - Варна, Силистра - Шумен и през Ришки проход по пътя Шумен - Карнобат. Главните пътища се поддържат от 39 машини.

На две места в региона са изградени контролно-пропускателни пунктове, където се спират товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета. Пунктовете са по пътя Шумен - Карнобат до град Смядово и на пътя Шумен - Варна в района на Седми километър.

Снежната покривка в региона достига до 35 сантиметра в северните общини, съобщиха от метеорологичната станция в Шумен. Според синоптиците снеговалежът ще продължи през целия ден и едва през нощта и в сряда се очаква спиране на валежите.

Духа умерен вятър от северозапад, температурата е минус 7 градуса и не се очаква да се повиши.

Метър преспи

Сложна е и обстановката в Добричка област. Снегонавяванията на места стигат до метър.

Движението във Варна и Варненско е силно затруднено. Колите на градския автотранспорт се движат при зимни условия. По основните булеварди има аварирали автомобили, които допълнително затрудняват разчистването на снега.

Пристанището и летището в града са затворени.

Жена от ромската махала във "Владиславово" е родила в дома си, тъй като линейка не е могла да стигне до адреса ѝ заради снега. С помощта на две коли на Гражданска защита родилката и бебето ѝ са транспортирани в болница и са в добро здравословно състояние.

Линейките във Варна успяват да обслужат най-спешните случаи, увери д-р Рашева. Болните, които се нуждаят от хемодиализа, се превозват до лечебни заведения и се хоспитализират, за да се избегнат трудности при връщането им у дома. Проблеми за Спешна помощ създават най-вече струпванията от автомобили по пътните артерии, които забавят придвижването на колите, коментира специалистът. Затруднен е достъпът и до малките улички в града.

Закъсали превозни средства

Екипи на община Аксаково и "Гражданска защита" са оказали помощ на два микробуса с 10 души, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР във Варна. Освен на закъсалите микробуси, които са изтеглени, е оказана помощ и са изтеглени и два закъсали ТИР-а.

На територията на община Аксаково всички пътища са проходими при зимни условия.

В община Аврен цялата налична техника е заета с почистването на навявания до селата Садово и Синдел. Поискана е помощ от фирма "Пътища и мостове".

Няма затворени пътища в община Белослав. Местната власт разполага само с един камион с гребло само за града, а за селата няма техника.

В община Бяла вали силно и има силен вятър, няма затворени пътища и се почиства, където е навято.

В района на Ветрино пътищата са проходими при зимни условия и се почистват в момента с верижна техника. Цялата налична техника почиства пътищата в община Вълчи дол. Там пътищата са с много навявания, но проходими.

Техниката в община Девня е недостатъчна и се търси съдействие от фирмите на територията на общината.

Пътищата в Силистренско са проходими при тежки зимни условия, съобщи ръководителят на Областното пътно управление Иван Иванов. Близо 50 машини чистят главните направления за Добрич, Русе и Шумен. Заради продължаващия вече 48 часа снеговалеж и вятъра, който на откритите места е до силен, бързо се образуват нови навявания.

Най-сложна е ситуацията по пътя Силистра - Добрич, където в района на село Богорово преспите достигат до метър. Само 1 автобус за Велико Търново е тръгнал от силистренската автогара и за 4 часа е стигнал до Русе, съобщиха от автомобилната инспекция в Силистра. Тежка верижна машина на Гражданска защита е изтеглила 8 тира на разклона на село Гарван по русенския път, блокирани от един от камионите, който бил с летни гуми и без вериги. Заради непроходими междуселищни пътища 9 училища в общините Кайнарджа, Ситово, Алфатар и Дулово не провеждат учебни занятия. Няма информация за селища без ток и вода.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?