Критик на Меркел получи хладен прием на конгреса на ХДС

Хорст Зеехофер и Ангела Меркел по време на конгреса в Карлсруе

Основният консервативен критик на Ангела Меркел, баварският премиер Хорст Зеехофер, лидер на ХСС, получи хладен отзвук на конгреса на нейната партия ХДС, след като поднови критиките си срещу начина, по който канцлерът на Германия се справя с бежанската криза в Европа, съобщи ДПА.

"Няма държава в света, която да приема бежанци без ограничения и дори Германия няма да издържи на това. Това е моето послание", заяви Зеехофер пред делегатите, които с малки изключения посрещнаха без ръкопляскания изказването му.

Девизът на Меркел "Ние ще се справим" е основата на нейната политика към прииждащите в Германия бежанци, чийто брой тя смята, че може да бъде намален чрез усилване на охраната по границите в Средиземноморието и чрез убеждаване на бежанците да не напускат Турция - главния трамплин за сирийци, иракчани и афганистанци, търсещи убежище в Европа.

Първоначално лидерът на баварската посестрима на ХДС получи бурни аплаузи, когато похвали Меркел, че е застанала на страната на "човечеството". Но настроенията бързо се обърнаха срещу него, когато каза, че макар ХДС да е приела "по-нюансиран" подход към проблема с бежанците, накрая от значение ще бъде това дали броят на пристигащите ще спадне или не.

Германският канцлер Ангела Меркел получи вчера широка подкрепа на конгреса за миграционната си политика, след като обеща осезаемо намаляване на броя на мигрантите, идващи в Германия, с което направи отстъпка пред критиците, настояващи за по-твърд подход. Но в едночасовата си реч тя твърдо заяви, че ще продължи да търси споразумение сред страните от ЕС за справяне с кризата и отново отхвърли призивите Германия да предприеме по-агресивни едностранни действия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?