Критики към визитата на Кадафи във Франция

Критики към визитата на Кадафи във Франция

Опозицията в лицето на социалистите бойкотира посещението на либийския лидер Кадафи в долната камара на френския парламент, съобщиха световните информационни агенции. Според тях неговата визита уронва престижа на Франция като страна, която най-стриктно следи за спазването на човешките права.

Критики към посещението имаше и от страна на различни формации в Европейския парламент, тъй като съвпадна с деня, в който асамблеята обсъди годишния доклад на ЕС за защита правата на човека.

Президентът Никола Саркози защити визитата, като заяви, че Франция е длъжна да окуражава държави, които се опитват да спечелят доверието на международната общност. В тази посока той спомена официалното отричане на тероризма от страна на Кадафи и обещанието му да прекрати либийската ядрена програма.

По време на първия ден от посещението си във Франция Муамар Кадафи сключи сделки за 14.7 милиарда долара за въоръжение и строеж на атомна електроцентрала. В изявлението си след срещата Саркози заяви, че един ден Иран може да последва примера, който дава Либия, и да се откаже от ядрената си програма.

“Какво бихме казали на лидерите на Иран, ако днес не протегнем ръка към либийският лидер, който реши да обърне гръб на ядрените оръжия и тероризма?”, риторично попита френският президент.

Кадафи от своя страна изрази въодушевлението си от проекта на Саркози за създаване на Средиземноморски съюз. "Трябва да се отнасяме към тази инициатива много сериозно, надяваме се да бъде създаден Средиземноморски съюз. Бихме искали да имаме обща валута, общ език. Това може и да е мечта, но можем да го направим", заяви либийският диктатор.

Той спомена като проблеми замърсяването на морето, което било “по-сериозно” от всякъде другаде, "заплахата от чуждото военно присъствие, което не е нито европейско, нито африканско", както и "влошаващото се положение с нелегалната имиграция".

Преди месец и половина Саркози покани държавните глави на страните от Средиземноморския регион на среща във Франция през юни 2008 година, на която да се положат основите на "икономически, политически и културен съюз".

Либийският лидер беше приет с почести и в официалната резиденция на председателя на френското национално събрание Бернар Акоайе.

Пред депутатите от управляващото мнозинство той избра да говори за кризата в суданската провинция Дарфур и за плановете за създаване на палестинска държава. Според него международната общност не трябва да се меси в конфликта в Дарфур и трябва да остави кризата да приключи от само себе си.

По повод конфликта между израелци и палестинци Кадафи заяви, че трябва да бъде създадена една единствена демократична израелско-палестинска държава.

"Там е необходима една единствена демократична страна и онези, които призовават за създаването на две държави, просто искат да избегнат отговорността, свързана с тази кауза", каза Кадафи, като уточни, че израелците и палестинците са прекалено тясно интегрирани и прекалено "смесени", за да бъдат разделени.

Критики на Европарламента

Междувременно членовете на Европейския парламент разкритикуваха визитата. Вторият ден от посещението съвпадна с обсъжданията в Страсбург на годишния доклад на ЕС за правата на човека.

"Трябва, може би, да поздравя Саркози, че приема Кадафи точно в този ден. Няма съмнение, че някой ден ще го видим да приема и иранския президент Махмуд Ахмадинеджад и севернокорейския лидер Ким Чен-ир ", иронично отбеляза председателят на групата на Алианса на либерали и демократи за Европа Греъм Уотсън.

"Ако наблюдавате сега Саркози, който е най-големият продавач във френската ядрена индустрия – тоест, където минава, зад него остава поне по една атомна централа - то вие може да изчислите колко страни ще посети и ще получите приходите на енергийния гигант “Арева” за следващите няколко години", заяви съпредседателят на групата на Зелените в Европейския парламент Даниел Кон-Бендит.

Саркози внесе голям смут сред европейската общност след като се обади лично на руския президент Владимир Путин да му честити изборната победа на “Единна Русия”. Само ден по-рано членовете на ПАСЕ, които наблюдаваха вота, както и редица други неправителствени организации, го обявиха за манипулиран.

 

Споделяне

Още от Свят