Критики срещу плана на Макрон за борба с фалшивите новини

Критики срещу плана на Макрон за борба с фалшивите новини
Планът на френския президент Еманюел Макрон за законодателство срещу фалшивите новини се сблъсква със съпротива, съобщи Ройтерс.
 
Потребители на Туитър превърнаха хаштага "Измислете си собствени фалшиви новини" във водеща тема, опозиционни депутати предупредиха, че са застрашени гражданските свободи, а специалисти казаха, че приемането на подобен закон може да не е най-доброто средство.
 
Планът на Макрон, обявен в сряда, е поредният опит на правителството да намери начини за справяне с глобалното разпространение на дезинформация, или "фалшиви новини", както ги нарича американският президент Доналд Тръмп, в социалните медии.
 
Планът предвижда да се позволи на съдебните власти да спират уебсайт или потребителски профил, в частност по време на избори, и да бъдат задължени интернет платформите да публикуват имената на тези, които стоят зад спонсорирано съдържание. Според критиците това поражда повече въпроси, отколкото отговори.
 
"Само авторитарните режими се опитват да контролират какво е истина", каза консервативният сенатор Брюно Ретаийо. 
 
Според него свободата на словото носи рискове, но това е по-добро, "отколкото изкушението за контролиране на умовете".
 
Потребители на Туитър във Франция създадоха свои фалшиви новини с хаштага "Измислете си собствени фалшиви новини". 
 
Противници на Макрон от различни части на политическия спектър разкритикуваха плана.
"Франция все още ли е демокрация, ако запушва устата на своите граждани? Това е много обезпокоително", заяви лидерката на Националния фронт Марин льо Пен.
 
Водещите интернет платформи Фейсбук и Гугъл отказаха да коментират пряко плана на Макрон и вместо това изтъкнаха инициативи, при които правят опити за саморегулация или сътрудничество с местните власти, включително във Франция, за откриване на фалшиви новини.
 
"Всяка регулация би трябвало да бъде внимателно обмислена заедно с бранша", каза юристката Кристел Кослен.
 
Тя отбеляза, че още закон от 1881 г. позволява наказателно преследване за фалшива информация. По думите ѝ е от решаващо значение да се гарантира, че дадено съдебно решение ще бъде технически приложимо.
 
"Истинският въпрос е кой може да каже кое е вярна или фалшива информация?", заяви Кослен.
 
Макрон има стабилно мнозинство в парламента и може да постигне одобряване на законопроект без подкрепата на опозицията.
Споделяне

Още по темата

Още от Общество