Критиките на Буш за човешките права отхвърлени от Китай като намеса във вътрешните работи

Критиките на Буш за човешките права отхвърлени от Китай като намеса във вътрешните работи

Китай обяви, че е ангажиран с "основните прави и свободи" на своите граждани и обвини американския президент Джордж Буш, че с критиките си към страната се бърка във вътрешните ѝ работи.

"Категорично се противопоставяме на всякакви изявления или действия, които използват въпроса за човешките права, религията или други теми за намеса във вътрешните работи на други държави", заяви в четвъртък говорителят на китайското външно министерство Цин Ганг в отговор на Буш, който изрази "дълбока загриженост" за спазването на човешките права в Китай.

"Китайските граждани се радват на свобода на религията в съответствие със закона. Тези факти са добре известни", каза Ганг. Като посочи, че САЩ и Китай имат различия по въпроса за човешките права и религията, той заяви, че страната му настоява за "диалог и комуникация, основани на взаимна равнопоставеност и взаимно уважение, за да се подпомогне разбирателството, да се намалят различията и да се разшири консенсусът".

Преди да пристигне в Пекин в четвъртък, Джордж Буш посети Тайланд, където заяви, че Вашингтон осъжда арестите в Китай на политически и религиозни дисиденти.

Буш отбеляза, че винаги е говорил честно, открито и с постоянство с китайските лидери за дълбоките опасения на САЩ относно спазването на правата на човека и религиозните свободи в Китай. Той припомни, че се е срещал няколко пъти с китайски дисиденти и религиозни лидери.

Буш каза, че когато САЩ говорят за свобода на печата, за право на хората да се събират на едно място и да изказват свободно мнението си или за спазването на трудовото право, това е не, за да "настройват враждебно китайските лидери", а защото са убедени, че "единственият начин за Китай да развие пълния си потенциал, е като предостави на своя народ повече свобода".

"САЩ вярват, че китайският народ заслужава фундаментална свобода, която е естествено право на всички човешки същества. Така че Америка е категорично против Китай да арестува политически дисиденти, защитници на правата на човека и религиозни активисти", каза Буш.

В заключение той каза, че Китай сам ще реши какво ще бъде неговото бъдеще.

Преди това американският президент даде висока оценка на "конструктивните отношения" между САЩ и Китай в областта на търговията и дипломацията.

Азиатското пътуване на Буш е последното му като президент на САЩ, поради което той използва възможността да акцентира върху проблемите с потискането на политическите дисиденти в комунистически Китай на фона на стремителния ѝ икономически растеж.

Тибетски активисти задържани в Пекин

Тази пролет китайските власти потушиха протестите в Тибет, където част от протестиращите искаха автономия и по-голяма религиозна свобода, а други настояват за независимост от Китай.

Преди ден четирима тибетски активисти развяха тибетски флагове и лозунги за независимост близо до Националния стадион в Пекин, който е основното средище на Олимпиадата.

Държавната агенция Синхуа цитира полицията, която казва, че е задържала "четирима чужденци" – трима мъже и една жена.

Тибетската активистка група "Студенти за свободен Тибет" заяви, че участниците в демонстрацията са от САЩ и Великобритания. Според тях на един от плакатите е пишело на английски "Един свят, една мечта: Свободен Тибет", на другия – "Тибет ще бъде свободен" на английски и на трети - "Свободен Тибет" на китайски.

Плакатите били изложени на показ около час, твърдят тибетските активисти, според полицията – за 12 минути. Демонстрантите са влезли в Китай с туристически визи, твърди полицията.

Тревога предизвика и правителствената реакция към протестите в северозападната провинция Синдзян, населена предимно със сунитски мюсюлмани от уйгурското етническо малцинство. Те би трябвало да имат автономия, съгласно китайската конституция, но някои от тях също искат независимост.

През последните 60 години политиката на властите е била да заселват в района милиони китайци от доминиращата етническа група, поради което местните протестират, че новодошлите имат и доминираща роля в местната политика, култура и търговия за сметка на уйгурите.

В град Кашгар, провинция Синдзян, китайски паравоенни части са нанесли побой над двама японски журналисти в понеделник, часове след нападението, при което там бяха убити 16 полицаи. Китай обяви случилото се за "терористичен акт".

САЩ настояват за виза на атлет от отбора на Дарфур

Китай е критикуван и във връзка с политиката му спрямо Судан, тъй като Пекин подкрепя режима, обвиняван за огромни нарушения на човешките права в Дарфур. САЩ обяви убийствата в Дарфур за геноцид.

Отборът на Дарфур, група настоящи и бивши международни атлети, които искат да дадат гласност на случващото се в Дарфур, се оплака, че на бившия златен медалист Доуи Чийк е отказана виза от китайското посолство. Говорител на Държавния департамент на САЩ каза, че Вашингтон е поискал от Пекин да преразгледа това решение.

Саркози предал на китайските власти списък със затворници

Френският президент Никола Саркози е предал на китайските власти от името на ЕС списък с индивидуални случаи на затворници и правозащитници, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Говорителят на френското външно министерство Ромен Надал припомни, че при посещението си в Европейския парламент в Страсбург на 10 юли Саркози се е ангажирал пред евродепутата и заместник-председател на групата на Зелените Даниел Кон-Бендит да повдигне пред китайските власти случаите, които му бъдат представени.

"Освен индивидуалните случаи в списъка на ЕС в рамките на редовния му диалог с Китай по човешките права, връченият на китайските власти списък включва всички случаи, които Даниел Кон-Бендит и различни правозащитни организации желаеха да бъдат споменати", добави говорителят.

Никола Саркози ще присъства на церемонията по откриване на Олимпийските игри в Пекин на 8 август.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?