Огнян Донев:

Критиките на КРИБ към властта са "жълта светлина, че нещо в системата не е наред"

Организацията прави "морално съобщение", а не се опитва да се меси в политиката

Огнян Донев, председател на КРИБ.

Декларацията на КРИБ за ситуацията в страната е морално съобщение, а не опит на организацията да се меси в политиката, коментира в неделя председателят на работодателската организация Огнян Донев пред БНР.

В документа, приет тази седмица, се посочва: "По дефиниция КРИБ е заинтересована от устойчива и предсказуема изпълнителна власт. Ситуацията в момента обаче ни оставя една-единствена алтернатива - да дадем възможност на истински активните български граждани да излъчат нов парламент в едни нови, демократични и честни избори. Без отлагане."

КРИБ отбеляза и това, че икономиката е оставена на заден план и управляващите се занимават само със силовите структури в държавата.


Очакванията от правителството бяха други, коментира по този повод Донев пред БНР.

"Ставаше дума за създаване на работни места и започнахме диалог с правителството как това би могло да се случи, каква е макрорамката, която очаква бизнесът. За жалост, нещата, които се случваха нямаха нищо общо с икономиката. Това притесни всички наши членове", каза той.

"Декларацията е доста дипломатична. Даваме жълта светлина, в която казваме, че нещо не е наред в цялата система", каза председателят на КРИБ. По думите му противопоставянето не е полезно за никого и то трябва да е на политическото поле, а не да носи негативи на икономиката.

Донев, който е собственик на фармацевтичната компания "Софарма", коментира още, че цените на лекарствата в България са най - ниски. "България стана основен източник за покупка на лекарства и тяхното продаване на други пазари, където ценовите равнища са по – високи, което доведе до отсъствието или дефицита на 100 – 150 лекарства. Това е процес, който се засилва. Не може най – скъпите лекарства да изчезнат, за да се продават някъде другаде по – евтино. Явно, че е обратното", заключи Донев.

По повод критичната позиция на КРИБ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев каза, че бизнесът е наясно с програмата на правителството и сроковете за прилагане на спешните мерки. Той припомни, че до 1 септември ще има законодателни промени за намаляване на административната тежест върху бизнеса, държавата ускорено ще се разплати по изпълнените договори, включително и по оперативна програма "Конкурентоспособност".

За съжаление, някои предприемачи имат конкретна нагласа да бъде свалено правителството. Може би се притесняват, че нечии интереси ще бъдат настъпени, каза Стойнев, който от самото си встъпване на поста се опитва да приписва всички критики на засегнати бизнес интереси.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?