Криза с боклука в Елин Пелин заради спор с Горна Малина

Снимка: бТВ

Криза с боклука тормози вече трета седмица жителите на Елин Пелин, след като сметоизвозването беше спряно заради спор с кмета на Горна Малина, съобщава в четвъртък бТВ.

Депото в Горна Малина се ползва от двете общини, но на 8 август местният кмет Ангел Жиланов забранява приемането на отпадъци от Елин Пелин, настоявайки за увеличение на таксите за депониране.

"Иска 35 лева, което е 2 пъти и повече по-високо. Пак казвам, не възразявам да има коментар... Може би част от разходите са се увеличили, но гражданите да плащат нещо, което да е справедливо, а не просто цена, защото някъде другаде не се плаща толкова", коментира кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов пред бТВ.

По думите му годишният капацитет на депото всъщност бил изчерпан, а изхвърлянето на отпадъците там – незаконно.

"Това е самоуправство и не може еднолично да се взема решение, при положение, че това депо е на двете общини. Има регионално сдружение. Депо може да бъде закрито единствено от директора на РИОСВ по закон и при извънредни обстоятелства и от министъра на МОСВ. От никой друг", допълни Симеонов.

Опонентът му обаче твърди, че не е затварял, а само временно е спрял депото.

"Кметът на Елин Пелин само му кажете да не се прави на евтин герой, защото в края на краищата истината винаги излиза. Това не е затваряне на депо. Това, което е направено, е временно спиране, докато нямаме яснота, че ще бъде увеличен капацитетът на депото. Сега вече имаме това уверение, че този капацитет от 24 000 тона ще бъде разрешен и допуснат, и на тази база сме пуснали депото", отговори кметът на Горна Малина Ангел Жиланов.

В крайна сметка двете общини са се договорили сметоизвозването от Елин Пелин да бъде възстановено скоро, но предстоят преговори за размера на новите такси за депониране.

Споделяне
Още от България

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?