Криза в Испания, подобна на гръцката, ще е пагубна за Европа

Криза в Испания, подобна на гръцката, ще е пагубна за Европа
Икономическата ситуация в Гърция провокира широк дебат за краткосрочните предизвикателства пред рефинансирането на дългове и за дългосрочните предизвикателства пред генерирането на икономически ръст, пише в свой анализ инвестиционната компания "Ориенс". В същото време гръцката икономика е сравнително слабо интегрирана в общоевропейската, което не може да се каже за Испания, която се изправя пред същите проблеми като Гърция.

В анализа си "Ориенс" сравняват въздействието върху европейската икономика от евентуални фалити на Гърция и на Испания и стигат до заключението, че проблеми в Испания може да са пагубни за ЕС.

Франция, например, държи 73 млрд. евро от гръцкия външен дълг под формата на облигации, което е 3.7% от нейния брутен вътрешен продукт (БВП). В същото време испанските държавни облигации, закупени от Франция, са за 119 млрд. евро или 6.1% от нейния БВП. Бенелюкс държи 71 млрд. евро от външния дълг на Испания, което се равнява на 7.5% от БВП на групата.

Гърция внася едва 1.3% от износа на страните членки на ЕС, докато Испания е потребител на 7.8% от целия износ на Европа.

Влиянието на испанските банки в ЕС е десетократно по-голямо от това на гръцките, пишат от "Ориенс" и добавят, че испанските финансови институции са пръснати из целия съюз, докато гръцките са съсредоточени в съседните ѝ държави. Вложенията в испанските банки са 487.687 млрд. евро, а в гръцките – 37.5 млрд. евро. В същото време много повече чуждестранни банки присъстват на испанския пазар, отколкото на гръцкия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа