Криза в Конституционният съд в Словакия заради политически боричкания

Роберт Фицо

Словашкият парламент не успя да избере при гласуване нито един кандидат за нов член на Конституционния съд, предаде Ройтерс.

Това ще доведе до блокиране на институцията, когато довечера в полунощ изтекат мандатите на мнозинството от съдиите.

Словакия става третата централноевропейска страна, където назначаването на висши магистрати се превръща в обект на политически боричкания. Полша и Унгария предизвикаха тревога в ЕС заради своите опити да наложат политически контрол над висшите си съдебни органи, отбелязва Ройтерс.

Съдийските назначения станаха причина за противоборство между лидера на управляващата партия "Смер" Роберт Фицо, коалиционните му партньори и президента Андрей Киска.

Бившият премиер Фицо, принуден да подаде оставка миналата година след улични протести, предизвикани от убийството на разследващ журналист, се надява да излезе от политиката, като стане председател на Конституционен съд.

Един от малките коалиционни партньори в кабинета и президентът Киска, който има правото да избира всеки съдия от двойка кандидати, предложени от парламента, дадоха ясно да се разбере, че няма да подкрепят Фицо за поста. При това положение депутатите от "Смер" се въздържаха при гласуването, така че не бе номиниран никой.

Председателят на партия "Мост-Хид" Бела Бугар каза, че не разбира защо "Смер" е саботирала вота, въпреки че е имало споразумение да бъдат номинирани поне шестима кандидати, от които президентът да избере трима, за да се осигури необходимият кворум за функциониране на Конституционния съд.

КС, който се произнася за това дали даден закон или съдебно решение отговарят на конституцията, има 13 членове. 9 от тях ще напуснат постовете днес в полунощ.

КС се нуждае от кворум от поне 7 съдии, за да може да вземе решение, в случай че изборни резултати бъдат оспорени. Това може да стане още на президентските избори през март.

Възможно е следващото гласуване за нови магистрати да се забави с няколко месеца. Това може да съживи шансовете на Фицо да стане председател на КС, ако кандидатът на "Смер", заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, победи на президентските избори. Новият президент ще поеме през юни поста от Киска, който не участва в изборите.

Споделяне

Още от Европа