Криза в Кюстендил заради Covid-19, над 90 заразени в ромския квартал

Кметът на града е отчаян от "панаира на безотговорността", местната болница се задъхва

Снимка: БГНЕС

Кюстендил е във все по-тежка ситуация заради разпространението на заразата с новия коронавирус в града. Кметът Петър Паунов изнесе тревожни данни пред медиите в емоционална реч в четвъртък и предупреди, че ще вземе всички мерки срещу "панаира на безотговорността", тръгнал от ромския квартал в града.

Паунов предупреди също, че заради стотиците роми от областите Монтана и Сливен, които берат череши в селата край града, заразата може да се пренесе и в други райони на страната.

"В квартала заразените вече са 90 човека. Извън квартала са 15, но половината от тях са свързани с квартал "Изток", който е под карантина", заяви Паунов. Блокадата на ромския квартал бе наложена на 17 юни заради 9 доказани случая на коронавирус, които за около седмица са станали 90. На практика обаче блокадата не се спазва и всяка сутрин десетки автомобили товарят берачи от квартала. Други с организиран транспорт пък поемат към фабрики за обувки и текстил в града.

Паунов каза, че в черешовите масиви в момента има стотици берачи от други региони на страната. За пример бяха дадени Сливен и Монтана. Някои от тях живеят на палатки в полето край селата, например в Таваличево, установи проверка на Mediapool. Ромите, а и наемащите ги българи не спазват ограниченията и противоепидемиологичните мерки. Има случаи, когато в един автомобил се натоварват по десетина роми, макар местата да са само пет, видя репортер на Mediapool. Въпреки че има контролни полицейски пунктове по селата, не винаги органите на реда санкционират българите, превозващи ромите.

Няма основание да бъдат връщани хората, които живеят на палатки по селата, тъй като адресната им регистрания не е в карантинирания квартал, обясни Петър Паунов.

"Част от тези хора се опитват да влизат в хранителните магазини без маски, държат се арогантно, (влизат) голи до кръста в банкови офиси – ниво на безотговорност, което е критично. И появата на тази маса евентуално сред домакините и гостите на града ще бъде изключително неприятна, поради което тази година Празник на черешата няма да има", каза кметът на Кюстендил. Традиционният празник, който се провежда всяка година през втората половина на юни, тази година трябваше да бъде на 26, 27 и 28-ми.

Тревожна е и ситуация в ромския квартал "Изток", където санитарните мерки не се спазват, каза Паунов. Непрекъснато се викат линейки на Спешна помощ и ситуацията се усложнява.

От петък ще бъде отворен медицински кабинет в училището в квартала. Там медицински сестри ще извършват по-елементарни манипулации, за да не се натоварват и без това претоварените от работа спешни автомобили и личните лекари, каза Паунов. За спазване на карантината ще бъдат изпратени и допълнителни части на жандармерията.

"Не мога да ви опиша и какво се случва в болницата! Десетки хора всеки ден със симптоматика. Снимки се правят постоянно дали няма пневмонии. В момента цялата ни здравна система е поставена под изключителен натиск. Това е панаир на безотговорността", заяви Паунов.

По думите му в местната болница се лекуват 11 болни с Covid-19, 10 от които са от "квартала". От тях само трима са в леко състояние, а останалите са в средно, което може да стигне и до тежко, тъй като имат симптоми, "пораждащи безпокойство". Един човек е починал през последното денонощие.

На този фон Петър Паунов е притеснен от отварянето на нощните заведения в града и стартиращите празненства на абитуриентите. "Нека това наистина да бъдат празници, а не места, които ни изпращат в болниците", призова Паунов.

"Кюстендил не заслужава да бъде в подчинение на безотговорността", завърши емоционалната си реч кметът на града.

Споделяне

Още от България