Криза в турските тв сериали

През последните два месеца 19 турски сериала бяха свалени преждевременно от екран. Звездата на турското кино Кадир Инанър коментира, че има криза в сектора на сериалите. Според него една от причините е липсата на добри сценарии, съобщава БТА в сряда в кореспонденция от Истанбул.

Екранизирането дори на известни творби не е спасение, ако няма добри сценаристи, които да ги адаптират, казва той. Забуксува дори "Великолепният век ", който през миналия сезон бе безспорният фаворит. След смъртта на сценаристката Мерал Окай, сценаристите от новия екип представят на екрана главно интриги в харема, заговори, убийства, които доста свалиха темпото и качеството на лентата.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган "наля масло в огъня ". Той отправи остра критика към популярния турски сериал заради начина, по който представя султан Сюлейман. "Ние не познавахме такъв законодател, такъв султан Сюлейман", каза Ердоган и подчерта, че тридесет години от живота на този султан са преминали на гърба на коня, а не в двореца, както е показано в сериала. Ердоган заяви, че порицава пред народа режисьорите на този сериал, както и собствениците на телевизията, която го излъчва.

Тази критика взриви общественото мнение. Този път дори онези, които в началото критикуваха сериала заради отдалечаване от историческите факти, сега го бранят поради заканата на премиера, че очаква правосъдието да се намеси. Консервативната част от обществото се зарадва на критиките на премиера, но либералната част скочи в защита на правото на свобода на изкуството и на творците. Другата посока на полемиките е, че премиерът няма право да се меси в художествена творба, тъй като не влиза в неговите задължения според конституцията.

"Ако Хюррем беше жива, кой знае колко щастлива щеше да се чувства, че 500 години след смъртта ѝ, в Турция на 21-ви век премиерът Ердоган много повече се ядосва на интригите в харема, отколкото тя самата", коментира популярният анализатор Мехмед Барлас.

Коментаторът Юксел Алтуг подчерта, че "Великолепният век" не е документален филм, а телевизионна поредица и каза, че "приживе сценаристката Мерал Окай успяваше да поддържа баланса между адаптацията и историческата истина, но след нейната смърт този баланс е бил нарушен".

Ердоган обича да дава мнения по въпроси, касаещи изкуството. Още се помни негово изказване за паметника, посветен на турско-арменската дружба, който премиерът нарече "уродлив" и по негово настояване по-късно бе демонтиран.

Сега, след критиката към "Великолепният век", пред сериала има две възможности. Или ще повиши позападналия си рейтинг, защото сигурно ще започнат да го гледат дори и онези, които досега не са знаели за какво става дума, или създателите ще се изплашат от гнева на премиера и ще го превърнат в "документална лента за завоеванията на Великолепния Сюлейман " и с това ще го довършат.

През 2011 г. турските телевизионни сериали са събрали 150 милиона зрители в 76 страни в цял свят. Самият Ердоган преди време бе нарекъл популярността на турските сериали "меката власт" на Турция в света.

Споделяне

Още от Балкани