Кризата може да доведе до ръст на престъпността през лятото

Кризата може да доведе до ръст на престъпността през лятото

Жертвите на престъпления през първите два месеца на годината са нараснали рязко в сравнение с януари и февруари 2008 г. Това съобщи Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията. В сряда неправителствената организация представи резултатите от национално изследване на престъпността.

Безлов смята, че на фона на стряскащия спад на брутния вътрешен продукт (БВП) за първото тримесечие с 3.5%, реален ръст на престъпленията може да се очаква през летните месеци. Рисковите групи извършители, които се повлияват от безработицата и социалните помощи, все още не са се активизирали, добави експертът.

Изследването показва, че намаляват хората, които подават жалби в полицията за посегателства върху тях или собствеността им. 92 047 са регистрираните престъпления през 2008 г. За 2007 г. те са били 99 417, сочи проучването. Кражбата на автомобили е най-масовото престъпление.

Колите са открити в 53% от случаите, а 60 на сто от заявилите, че им е поискан откуп, са го платили. Регистрира се ръст в този вид кражби в големите градове като София и Варна.

18,4% от участвалите в изследването заявяват, че са станали жертва на някаква измама. Най-голям е броят на измамените в магазин, а най-малък е в интернет – 0,2%.

Полицейската статистика сочи устойчивост на извършените престъпления през 2008 година, каза генералният комисар на МВР Павлин Димитров.

Данните обаче се различават от тези на Центъра за изследване на демокрацията. Над 113 000 престъпления са регистрирани през 2008 г. според ведомството.

Димитров коментира, че се отчита намаление с пет пункта, като през 2007 г. престъпленията са били над 119 000. Основен дял представляват тези по транспорта, отчете още полицейския шеф.

Най-много са кражбите на коли - 2726 - са регистрирани миналата година само в София, най-малко са тези случаи в областните дирекции на полицията Смолян и Кърджали.

53 взривявания са регистрирани през 2008 година, показва още статистиката на МВР.

50 млн. евро са усвоени по проекти, финансирани от европейски фондове, съобщи главният секретар на МВР. През този период са изградени пет нови сгради на районни управления в страната. Закупени са 1414 автомобили за нуждите на министерството.

Споделяне

Още от България