Кризата може да остави без работа 51 млн. души по света

Без работа може да останат до края на 2009 г. 51 млн. души по света заради глобалната икономическа криза, прогнозира Международната организация по труда (МОТ) към ООН.

Според анализа на МОТ при най-добрия сценарий тази година ще загубят работата 18 млн. души, като световната безработица ще достигне 6.1%, съобщи Ройтерс. Най-реалистично обаче е 30 млн. души да загубят работата, а световната безработица да е 6.5%.

Ако се реализира най-лошият възможен сценарий обаче е възможно 51 млн. души да загубят работата си, а безработицата да достигне 7.1%.

За сравнение световната безработица през 2008 година е била 6.0%, а през 2007 г. - 5.7%.

"Ако рецесията се задълбочи през 2009 г., както очакват много анализатори, глобалната криза на пазара на труда ще се влоши рязко“, прогнозират от МОТ. Очаква се, че тези, които успеят да задържат работата си, ще се сблъскат с влошени условия на заплащане и труд“

"Филипс", "Teксас Инструментс" и “Ай Ен Джи“ са сред компаниите, които вече обявиха, че ще закрият хиляди работни места.

Към момента нивото на безработицата е най-високо в Северна Африка и Близкия Изток, съответно 10.3% и 9.4%. Безработицата в страните от Централна и Югоизточна Европа, както и бившите съветски републики, е в рамките на 7.9%.

Предишният доклад на МОТ от октомври миналата година предричаше, че до края на 2009 година 20 млн. души ще загубят работата си, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?